Polonia susţine că antrenarea piloţilor ucraineni pe F-16 nu a început încă, dar că este pregătită să-i instruiască

Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.

Ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că ţara sa 'nu a început încă' antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane de luptă F-16, deşi a precizat că Polonia 'este pregătită' să îşi asume această misiune, potrivit EFE.

Într-o intervenţie la un post de radio local, ministrul apărării polonez s-a referit la afirmaţiile făcute anterior de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, care se declarase mulţumit în legătură cu faptul că instruirea piloţilor ucraineni pentru operarea F-16 'a început' în diferite ţări.

Într-o serie de postări pe reţele de social media, ministrul polonez a anunţat că 'instructorii Forţelor aeriene poloneze sunt gata să antreneze piloţi ucraineni în utilizarea avioanelor F-16'.

,,Am propus ca aceasta să se desfăşoare în cadrul misiunii Uniunii Europene. Este un exemplu excelent de cooperare între ţările Uniunii şi oferă posibilitatea de a reduce costul unei astfel de instruiri'', a adăugat Blaszczak.

Ministrul polonez a subliniat ,,importanţa foarte mare acordată acestei misiuni de către agenţiile UE'' şi a declarat că ,,acest lucru arată gradul înalt de pregătire al instructorilor noştri''.

În plus, el a indicat că 'există instrumente care vor face posibilă rambursarea costurilor de formare a soldaţilor ucraineni'.

Blaszczak a anunţat, de asemenea, că a discutat la Bruxelles cu ministrul german al apărării, Boris Pistorius, despre înfiinţarea în Polonia a unui centru logistic pentru întreţinerea şi repararea tancurilor Leopard aflate deja în Ucraina şi despre posibilitatea de a ,,extinde prezenţa sistemelor Patriot germane pe teritoriul polonez''.

În luna ianuarie, sisteme de apărare antirachetă Patriot ale armatei germane au început să fie desfăşurate pe teritoriul polonez în regiunile de la graniţa cu Ucraina.

Blaszczak a precizat că Pistorius 'va efectua în curând o vizită în Polonia' şi că această problemă va fi discutată 'în detaliu' de ambele părţi.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel