SG NATO: Explozia, cauzată de o rachetă a Ucrainei, dar responsabilitatea principală este a Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Țările NATO țin o întâlnire de urgență pentru a răspunde la lovitura de rachetă de aseară în Polonia.

Într-o conferință de presă desfășurată miercuri, în jurul orei 14:00, Jens Stoltenberg a declarat că explozia din Polonia a fost cauzată de o rachetă anti-aeriană a Ucrainei, dar responsabilitatea principala o poartă Rusia, prin atacul neprovocat împotriva Ucrainei.

Sistemul de apărare NATO este operațional non-stop, a mai declarat Secretarul General al NATO.

”Rezultatele preliminare au arătat că este vorba de o rachetă anti-aeriană a Ucrainei și nu a fost un atac deliberat al Rusiei. Nu este vina Ucrainei, responsabilitatea principală o poartă Rusia”, a spus Stoltenberg.

”NATO nu este parte din conflict. Prioritatea noastră este să ajutăm Ucraina să se apere împotriva agresiunii prin furnizarea către Kiev a sistemelor de apărare anti-aeriană.

Întregul incident a fost cauzat de războiul brutal al Rusiei în Ucraina. Pentru a evita situații similare pe viitor, cea mai bună soluție este ca Rusia să înceteze acest război”, a concluzionat Jens Stoltenberg, în conferința de presă ce a urmat reuniunii de urgență a Consiliului Nord-Atlantic al Alianței.

Trebuie spus că, imediat după incidentul de marți, Alianța, dar și guvernul polonez, au evitat să învinovățească Rusia pentru explozia din Polonia, scrie BBC.

Atât șeful NATO, cât și președintele polonez au numit lovitura care a ucis două persoane drept un "incident tragic".

Aceasta este în concordanță cu o poziție anterioară conturată de președintele american Joe Biden. Premierul britanic Rishi Sunak a spus miercuri dimineață că este important să se stabilească faptele despre ceea ce s-a întâmplat.

Liderul francez evită și el să atribuie vreo vină, menționând că „există o anchetă pentru a înțelege pe deplin ce s-a întâmplat”. Macron spune că există „o distincție” între explozia de la Przewodow - a cărei cauză rămâne neclară - și valul  de atacuri rusești asupra Ucrainei de marți.

 

Rusia laudă răspunsul SUA la racheta Poloniei

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăudat SUA pentru răspunsul dat la aterizarea unei rachete în Polonia ieri.

Vorbind în cadrul unei conferințe de presă zilnice, Peskov a acuzat Polonia și „o serie întreagă de alte țări” că au reacționat „isteric” la incident, acuzând Rusia că este responsabilă pentru acesta fără nicio dovadă.

În schimb, Peskov a lăudat răspunsul SUA la incident, după ce președintele Joe Biden a spus că este „putin probabil” ca racheta să fie rusească.

„Este demn de remarcat reacția reținută și mult mai profesionistă a părții americane și a președintelui american”, a spus Peskov.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că recentele sale bombardamente asupra Ucrainei au fost efectuate numai asupra țintelor din interiorul țării și se află la cel puțin 35 km (21 mile) de granița poloneză.

Purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov a adăugat că „căderea presupuselor „rachete rusești”” în satul polonez Przewodow „este o provocare deliberată cu scopul de a escalada situația”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel