Polonia se teme de apariția “unui nou imperiu rus” la frontierele sale estice

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă rusă RIA Novosti a preluat azi, o declarație făcută la postul Polskie Radio 24 de profesorul Petr Grokhmalski de la Academia de Științe Militare, potrivit căruia, Polonia s-ar putea confrunta cu apariția unei noi forme a imperiului rus la frontierele sale estice. În opinia sa, o astfel de evoluție s-ar putea înregistra în situația unei integrări a Federației Ruse cu Republica Belarus.

Petr Grokhmalski a spus că “Republica Belarus reprezintă un punct cheie al securității europene. În cazul în care rușii vor integra statul belarus în sistemul lor, vom asista la o nouă formă a imperiului rus la granița noastră”.

Potrivit precizărilor expertului polonez, după dizolvarea fostei URSS, elementul de bază al stabilității din spațiul post-sovietic a constat în formarea statelor suverane. Însă, după cum a declarat profesorul Grokhmalski, pentru Federația Rusă este caracteristică “o expansiune gigantică succesivă”.

În afară de aceasta, Grokhmalski a denumit Regiunea Kaliningrad “un element important al viziunii politice rusești”. În opinia sa, Polonia și statele baltice, care se învecinează cu regiunea rusă, sunt într-un pericol tot mai mare.

Anterior, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că subiectul fuziunii sau preluării Republicii Belarus de către Federația Rusă nu există și nu va fi discutat în timpul viitoarei vizite a președintelui Alexandr Lukașenko la Moscova.

Comentariul autorului: Temerile reprezentanților polonezi sunt justificate, iar pericolul integrării Republicii Belarus în Federația Rusă este unul real. În mod paradoxal, acest proces ar putea fi accelerat chiar de către Occident, care sprijină opoziția din Republica Belarus, pentru îndepărtarea de la putere a actualului președinte Alexander Lukașenko.

După cum am mai arătat și anterior, Federația Rusă, care pare că se află în expectativă, nu va permite victoria forțelor occidentale, iar în momentul în care acest lucru va deveni iminent, autoritățile de la Moscova vor recurge la o intervenție militară în Republica Belarus. Aceasta va fi motivată de acordurile existente între cele două părți la nivelul statului unional Federația Rusă - Republica Belarus și a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Evoluțiile ulterioare vor merge, probabil, în direcția consolidării statului unional și a unei integrări profunde a celor două țări. Până în prezent, acest lucru a fost împiedicat chiar de Alexander Lukașenko.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel