Polonia se teme că Rusia ar putea forța destabilizarea cu migranți din Kaliningrad. Varșovia ia în calcul construcția unui gard la frontieră

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia intenționează să construiască un gard la granița cu exclava rusă Kaliningrad, după cum a declarat marți un oficial polonez de rang înalt, întrucât Varșovia suspectează Rusia că intenționează ca de săptămâna următoare să ajute imigranții africani și asiatici să treacă în Polonia.

Polonia acuză Rusia și aliatul acesteia, Belarusul, că folosesc imigranții ca parte a „războiului hibrid” dus pentru a destabiliza Europa și se teme să nu se repete criza din 2021 când mii de imigranți africani și din Orientul Mijlociu au încercat să treacă granița cu Belarus.

La acel moment, Minskul a negat că ar fi creat situația prin facilitarea zborurilor cu persoane care doresc să intre în Uniunea Europeană, dând vina pe Varșovia și Bruxelles pentru criza umanitară care a dus la moartea mai multor imigranți în pădurile de la granița comună.

Krzysztof Sobolewski, secretarul general al partidului de guvernământ Lege și Justiție, a declarat pentru postul public Polskie Radio 1 că Polonia se gândește să construiască un gard la granița cu Kaliningradul similar cu cel pe care l-a construit la granița cu Belarusul.

„Va trebui să ne consolidăm forțele pe această secțiune a graniței și să luăm în considerare, de asemenea, să construim fortificații similare cu cele pe care le avem acum pe secțiunea polono-belarusă”, a declarat acesta referindu-se la gardul de sârmă ghimpată înalt de 5,5 metri, echipat cu senzori de mișcare și camere video, care se întinde pe aproximativ 187 km.

Polonia a anunțat anterior că Poliția de Frontieră a primit fonduri pentru a construi o „barieră electronică” cu senzori și camere la granița cu Kaliningradul.

Marți, un purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră poloneze a declarat agenției de presă de stat PAP că va alege o firmă care să monteze senzorii până la sfârșitul lunii noiembrie și că sistemul va fi construit integral în primele trei trimestre ale anului viitor, pe o lungime de aproximativ 200 km de graniță.

Sobolewski a declarat pentru Reuters printr-un mesaj text că mai mulți imigranți din Kaliningrad ar putea încerca să treacă în Polonia „în săptămânile următoare”.

Începând cu 24 februarie, 7,26 milioane de ucraineni au intrat în Polonia, potrivit poliției de frontieră poloneză.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor într-un briefing că Rusia nu va interveni în nicio decizie privind barierele.

„Istoria dovedește prostia deciziilor de a construi ziduri de fiecare dată, pentru că de-a lungul anilor sau deceniilor, toți zidurile cad”, a spus el.

Sobolewski a mai spus că există semne că grupuri mai mari de migranți au apărut la granița cu Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel