Polonia obține de la SUA două miliarde pentru modernizarea apărării și clarifică perspectiva armelor pentru Ucraina

Statele Unite au semnat un acord de finanţare prin împrumut direct în valoare de două miliarde de dolari pentru a susţine modernizarea sectorului de apărare al Poloniei, a comunicat Departamentul de Stat, citat de reuters și Rador.

Polonia pare că se află într-o cursă contra-cronometru pentru modernizarea și înzestrarea armatei sale. Cu un procent uriaș de 4% din PIB, prognozat a fi alocat în 2024 pentru cheltuielile de apărare,  Varșovia apelează și la sprijinul SUA.

"Alături de rolul său central de sprijin în facilitarea asistenţei internaţionale pentru ţara vecină, Ucraina, Polonia şi-a demonstrat angajamentul de neclintit faţă de consolidarea securităţii regionale, prin investiţiile sale robuste în cheltuielile pentru apărare", se precizează în comunicatul Departamentului de Stat.

Referitor la poziția țării sale privind sprijinul militar pentru Ucraina, președintele Poloniei Andrzej Duda a venit cu precizări, după ce relațiile dintre cele două state s-au tensionat brusc săptămâna trecută, odată cu declarațiile oficialilor, care au culminat cu anunțul premierului polonez, arată TheGuardian.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul polonez, declara săptămâna trecută că Varșovia nu va mai trimite arme în Ucraina, deoarece încearcă să-și reaprovizioneze propriul arsenal militar pe fondul unei dispute înfocate privind exporturile de cereale ucrainene către țările UE , care au cauzat scăderea prețurilor.

Ulterior, Varșovia a nuanțat poziția spunând că nu vor fi afectate înțelegerile care sunt în derulare.

Astăzi, Andrzej Duda a venit cu precizări. Potrivit acestuia, Ucraina va primi arme din Polonia doar după ce acestea vor fi înlocuite cu echivalente mai moderne.

Duda a explicat că donarea de echipamente mai noi nu era posibilă. „Acest echipament trebuie folosit pentru a întări armata poloneză. Nu cheltuim miliarde doar ca să-l predăm”, a spus el. „Când echipamentul vechi este înlocuit cu hardware modern, nu văd nicio problemă în a-l trimite în Ucraina.”

 

Alegerile parlamentare, posibilă explicație pentru schimbarea atitudinii Varșoviei 

Jarosław Kaczyński / Foto: 25 Brygada Kawalerii Powietrznej

Evenimentele din ultima săptămână au dus relațiile polono-ucrainene la cel mai scăzut nivel, de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Cu toate acestea, declarațiile oficialilor polonezi trebuie privite și din perspectivă electorală.

Polonia are alegeri parlamentare pe 15 octombrie, iar Partidul Lege și Justiție, aflat la guvernare și condus de Jarosław Kaczyński and Andrzej Duda, se află - cu 37% -  la doar câteva procente în fața Coaliției Civice al lui Donald Tusk (cu 30%) și a  Confederației de extremă dreapta Libertate și Independență - cu 11%.

Prin discursul cu tentă puternic naționalistă, oficialii polonezi țintesc electoratul indecis și cel din partidele aflate pe locurile 3-5, în special al Confederației de Libertate și Independență.

Sondajele actuale sugerează că PiS, care conduce Polonia din 2015, ar putea căuta un partener de coaliție pentru a forma următorul guvern, deoarece nu reușește să atingă o majoritate generală, deși încă nu este clar unde va găsi una.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel