Polonia crede că interceptarea aeronavei sale de către un Su-35 rusesc e o diversiune. Bălăceanu: Moscova vrea să stabilească o linie roșie și va fi mai agresivă în Marea Neagră

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă: Interceptarea agresivă din anul 2020, când o aeronavă Su-35 a zburat foarte aproape de un avion P-A8 Poseidon.
Imagine ilustrativă: Interceptarea agresivă din anul 2020, când o aeronavă Su-35 a zburat foarte aproape de un avion P-A8 Poseidon.

Varşovia a criticat manevrele unui avion de luptă rus Su-35, care s-a apropiat periculos de mult de o aeronavă poloneză, aflată în misiune pentru Frontex deasupra Mării Negre.

Grănicerii polonezi au afirmat vineri că un avion de luptă rus a interceptat un avion polonez care efectua un zbor de patrulare pentru agenţia UE de protecţie a frontierelor Frontex deasupra Mării Negre.

Manevrele agresive ale pilotului de pe aeronava rusă  Su-35 au provocat "o pierdere a controlului" temporară a aparatului de zbor polonez.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Muller a declarat pe postul public TVP că Moscova încearcă să distragă atenţia de la eşecurile armatei sale în războiul Kremlinului din Ucraina şi încearcă să impresioneze populaţia rusă cu astfel de incidente, scrie Agerpres.

Subiectul a fost comentat, pentru Digi24, de către generalul Virgil Bălăceanu, care este de părere că Rusia vrea să împiedice avioanele NATO și UE să obțină informații din zonă și își va intensifica acțiunile agresive împotriva aeronavelor care patrulează în spațiul aerian internațional din acvatoriul Mării Negre.

”Rușii vor să stabilească o linie roșie, adică apropierea de o anumită zonă trebuie să fie interzisă prin asemenea acțiuni foarte riscante (...) pe care le-aș corela cu pregătirea ripostei față de contraofensiva ucraineană, pentru că nevoile de informații (privind pregătirea rușilor pentru contraofensivă) sunt mai mari acum. (...) Presupun că (rușii n.r.) au interpretat că aeronava FRONTEX are capacitatea de a obține informații militare”, a opinat gen. Bălăceanu.

 

Manevre agresive ale piloților ruși


Foto: Avion Su-35

Aeronava rusă Su-35 a desfăşurat "manevre agresive şi periculoase", potrivit gărzilor de frontieră poloneze.

Echipajul avionului polonez a pierdut temporar controlul aparatului, care a pierdut altitudine din cauza turbulenţelor create de avionul de luptă.

Incidentul s-a produs în spaţiul aerian internaţional, în zona de operaţiuni desemnată de România.

Pe fondul războiului Moscovei din Ucraina, aeronave ale UE, NATO, precum şi ruse s-au interceptat reciproc în mod repetat deasupra Mării Negre, generând câteva incidente periculoase. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel