Polonia face apelul: Forțele Teritoriale de Apărare numără deja peste 38 de mii de militari, majoritatea voluntari

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari polonezi din cadrul Forțelor Teritoriale de Apărare - WOT
Militari polonezi din cadrul Forțelor Teritoriale de Apărare - WOT

Într-o perioadă în care, la nivel european, intrările în Armată sunt insuficiente raportat la situația de securitate deosebită cu care statele se confruntă, Polonia anunță că a reușit să atragă aproape 40 de mii de voluntari.

Prezent la ceremoniile care au marcat șase ani de la înființarea Forțelor de Apărare Teritorială, președintele polonez Adrej Duda a ținut să puncteze câteva dintre realizările din ultimii ani, discursul său fiind, totuși, influențat și de campania electorală care este în plină desfășurare în Polonia.

Andrzej Duda , și ministrul apărării naționale, Mariusz Błaszczak, au participat la celebrarea Forțelor de Apărare Teritorială, relatează TVP, publicație poloneză apropiată de partidul de guvernământ.

Duda a mulțumit militarilor care servesc în Forțele Teritoriale de Apărare și a subliniat că Forțelor de Apărare Teritorială ( Wojska Obrony Terytorialnej  - WOT) numără în prezent 38.000 de cetățeni care își servesc voluntar țara.

O treime dintre militari au studii superioare, peste o treime au studii tehnice și specializări pe care „armata nu le-ar putea dobândi în condiții normale”. Aceștia sunt specialiști IT, experți în diverse domenii, inclusiv experți în logistică, a mai spus președintele.

”Vă mulțumesc și pentru că ați răspuns la acest apel, apelul de a contribui la securitatea (statului). Tot ca parte a responsabilității fiecărui cetățean pentru soarta patriei sale”, a subliniat el.

 

Forțele Teritoriale de Apărare sunt formate în proporție de 90% din voluntari

Andrej Duda, acordând decorații la ceremonia care marchează ziua Forțelor Teritoriale de Apărare/ Foto: Wojska Obrony Terytorialnej, facebook

Președintele nu  a ratat momentul pentru a-și face campanie și a amintit că de la începutul președinției sale, în 2015, a lucrat cu șeful de atunci al Ministerului Apărării Naționale, Antoni Macierewicz, la înființarea Forțelor Teritoriale de Apărare.

Forțele Teritoriale de Apărare reprezintă a cincea ramură militară a Forțelor Armate Poloneze, după Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forţele Navale și Forțele Speciale. WOT a fost constituită la 1 ianuarie 2017 şi este formată din militari profesioniști și voluntari.

”90% dintre soldații WOT sunt voluntari, cetățeni care au profesii diferite, pasiuni, ambiții și talente diferite”, a explicat și Comandantul Forțelor Militare de Apărare, general-major. Maciej Klisz.

Principiul care a stat la baza formării Forțelor de Apărare Teritorială este unul simplu: cetățenii care au propriile locuri de muncă, familii și sarcini de zi cu zi să aibă posibilitatea, dacă doresc, să-și servească și patria.

”Nevoia era imensă atât din partea statului polonez, cât și din partea unei mari părți a compatrioților noștri. (...) Înființate Forțe de Apărare Teritorială, cei care s-au oferit voluntari pentru ele s-au dovedit imediat a fi foarte necesari”, a mai declarat președintele Duda.

Misiunea WOT este de a apăra și sprijini comunitățile locale în timp de pace, iar în timpul războiului, cooperarea cu trupele operaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel