Polonia este dispusă să livreze tancuri Leopard 2 în Ucraina, cu condiția formării unei coaliţii de state şi cu aprobare din partea Germaniei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Leopard 2 PL - versiunea poloneză a tancului german Leopard 2. Sursa foto: Polska-zbrojna.pl.
Leopard 2 PL - versiunea poloneză a tancului german Leopard 2. Sursa foto: Polska-zbrojna.pl.

The Wall Street Journal a relatat recent, citând un diplomat polonez, că Polonia ia în considerare posibilitatea de a transfera tancuri Leopard 2 în Ucraina și că are nevoie de "undă verde" din partea Berlinului, iar ritmul transferului va depinde de cât de repede va primi Polonia tancurile pe care le-a comandat recent din Coreea de Sud și din Statele Unite. 

În același timp, astăzi, 7 ianuarie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că "deocamdată nu intenționăm să transferăm noi înșine tancurile noastre" și că în prezent se poartă negocieri pentru "crearea unei coaliții mai largi de state care ar putea transfera aceste echipamente, iar în cadrul acestei coaliții, Polonia ar fi dispusă să participe la consolidarea forțelor armate ucrainene cu tancuri germane Leopard.

Jakub Kumoch, șeful biroului de politică externă al președintelui Polonei, a declarat luni, în cadrul unei emisiuni la postului de radio Zet că Varşovia va participa la acest demers doar ca parte a unei coaliții largi de țări care dispun și ele de tancuri Leopard și că ţara să nu va pune la dispoziția Kievului mai mult de 12 astfel de tancuri.

"Problema este în curs de examinare. Vorbim despre un sprijin simbolic, câteva, zeci de tancuri. Este vorba de o coaliție largă de țări", a declarat Kumokh.

Amintim că, Polonia a semnat, în 2022, contracte pentru achiziția unui număr impresionant tancuri -  un total de 1.250 (250 de M1A2 Abrams din SUA și 1.000 de K2 ”Black Panther” din Coreea de Sud). Varşovia încearcă să își modernizeze armata și să se adapteze la noile realități geopolitice, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Kumokh a explicat că Polonia nu va face nimic de una singură, ci va lucra alături de statele partenere. "Câte tancuri Leopard va furniza Polonia? Cu siguranţă nu toate. Să spui că Polonia va furniza câteva sute de unități este absurd", a spus el.

Polonia are peste 240 de tancuri Leopard, un total de 137 de tancuri Leopard 2A4, 105 tancuri Leopard 2A5 și mai puțin de 10 tancuri Leopard 2PL.

Luni, președintele polonez Andrzej Duda i-a invitat pe premierul Mateusz Morawiecki și pe miniștrii la o reuniune a Biroului Național de Securitate, pentru a discuta situația actuală privind războiul din Ucraina.

Zilele trecute, Morawiecki a refuzat să confirme sau să infirme informația potrivit căreia Ucraina ar fi solicitat tancuri Leopard 2 de fabricație germană. Dar a declarat că se află în discuții cu președintele Duda pentru a crea o coaliție mai largă de țări care ar putea să sprijine Ucraina cu astfel de echipamente militare.

În același timp, furnizarea de tancuri Leopard către Ucraina se bazează pe faptul că țările care doresc să facă acest lucru trebuie să primească un „da” din partea Germaniei, iar cancelarul Olaf Scholz a avut o poziție destul de clară cu privire la această iniţiativă - tancurile Leopard vor merge în Ucraina abia după ce SUA vor decide să trimită Abrams.

Și din toate acestea putem trage următoarea concluzie - pe de o parte, se constituie o coaliţie de țări europene care par să fie pregătite să furnizeze tancuri Ucrainei sub condiția unei decizii comune.

Și, pe de altă parte, ne confruntăm din nou cu faptul că va fi destul de dificil se se ajungă rapid la o decizie comună comună, mai ales că avem deja un precedent când Germania a fost de acord să furnizeze vehicule de luptă Marder numai după ce Statele Unite au decis să sprijine Ucraina cu vehicule Bradley. Cu alte cuvinte, deocamdată rămâne de văzut cum se va rezolva această problemă și dacă va fi nevoie ca SUA să trimită Abrams pentru ca Germaia să permită statelor europene să transfere tancuri Leopard către Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel