Polonia achiziționează din SUA avioane Hercules produse în anii '80 și retrase din serviciu

Cătălin Costea |
Data publicării:
C-130 Hercules, Polonia
C-130 Hercules, Polonia

Potrivit mesajului transmis pe 14 aprilie de ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a fost încheiat contractul prin care Polonia va achiziționa cinci avioane de transport C-130H Hercules folosite. Contractul se va derula în cadrul programului SUA de valorificare a echipamentelor de apărare excedentare (EDA) și prevede ca prima aeronavă să aterizeze la Baza 33 Transport Aerian din Polonia în 2021, iar celelalte patru să fie livrate până la mijlocul anului 2024.

Inspectoratul pentru armament din Polonia a informat că valoarea contractului, semnat pe 12 aprilie 2021, este de 14,3 milioane USD, ceea ce reprezintă mai puțin de un sfert din valoarea aeronavelor în sine, estimată de SUA la 60 milioane USD. Contractul prevede achiziționarea celor cinci avioane C-130H, remedieri parțiale, refacerea navigabilității, precum și zborul către Polonia. Lucrările ulterioare, de reparații și eventuala modernizare vor fi efectuate în Polonia de către Uzina Aeronautică nr. 2 (Wojskowe Zakłady Lotnicze nr. 2) din Bydgoszcz, în baza unui contract separat ale cărui detalii nu se cunosc în prezent.

Ministerul Apărării din Polonia a solicitat încă din 2019 achiziționarea aeronavelor C-130H, însă acordul inițial, care s-a dorit a fi unul cu aplicare din primăvara anului trecut, nu s-a derulat conform așteptărilor. “Acordul vizează creșterea flotei militare cu cinci avioane de transport. Acestea sunt avioane mai tinere decât cele utilizate în prezent de armata poloneză și, prin urmare, vor consolida capacitatea de luptă. [...] Acum vom afla detaliile și în curând Hercules vor fi  incluse în dotarea Forțelor Armate Poloneze”, declara la acel moment Błaszczak.

 

Avioanele C-130 Hercules achiziționate de Polonia, produse în 1985 și retrase din serviciul US Air Force

 

Aeronavele C-130H Hercules contractate de Polonia au fost produse în 1985 și retrase din serviciul Forțelor Aeriene ale SUA în 2017. De atunci, au fost depozitate la Grupul 309 Mentenanță și regenerare aerospațială (AMARG) din Tucson. Acestea au fost selectate de partea poloneză în timpul așa-numitei inspecții vizuale comune, în cursul căreia a fost evaluată starea tehnică a aeronavelor și au fost estimate costurile de regenerare, modernizare și transport în Polonia. AMARG are 60 de avioane C-130 în diferite versiuni, inclusiv un C-130J prăbușit și 20 de aeronave C-130H, dintre care au fost selectate cele cinci.

Primul Hercules va fi pregătit pentru sosirea în Polonia înainte de sfârșitul acestui an, în timp ce următoarele vor fi livrate în următorii doi ani. Avioanele achiziționate sunt cu 15 ani mai tinere decât cele cinci C-130E operate în prezent de aviația poloneză și achiziționate în condiții similare în 2009-2012. Acestea din urmă vor mai fi menținute în serviciu, astfel că flota de avioane de transport poloneze de dimensiuni medii va avea, cel puțin pentru o perioadă, 10 aeronave. După epuizarea resurselor de exploatare, C-130E vor fi retrase din serviciu și vor furniza, foarte probabil, piese de schimb pentru Hercules.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel