Polonia a finalizat raportul referitor la pagubele ocupaţiei naziste. Documentul este deocamdată secret

Eduard Pascu |
Data publicării:

O comisie a parlamentului polonez şi-a finalizat raportul referitor la pagubele provocate Poloniei de către Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial, însă documentul va rămâne deocamdată secret, transmite marţi DPA.

Raportul a fost finalizat, însă şeful comisiei, Arkadiusz Mularczyk, membru al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, nu a dorit să comenteze pentru DPA cu privire la detaliile acestuia, cu câteva zile înaintea marcării, la data de 8 mai, a 75 de ani de la încheierea războiului. 'Va exista un timp potrivit pentru aceasta', a afirmat el, transmite Agerpres.

Comisia parlamentară a fost creată în 2017 pentru a evalua pagubele cauzate Poloniei din momentul invadării sale de către Germania nazistă în 1939 şi sub ocupaţia de până în 1945. Raportul este considerat baza deciziei pe care o va lua guvernul de la Varşovia în privinţa reclamării de posibile reparaţii din partea Germaniei.

Conform unor estimări poloneze anterioare, întemeiate pe un inventar din 1946 plus dobânzile, suma s-ar cifra la 800 miliarde de euro. Anul trecut, înaintea împlinirii a 80 de ani de la declanşarea celei de-a doua conflagraţii mondiale, Varşovia şi-a intensificat semnificativ presiunea în chestiunea reparaţiilor de război. Acum însă, înaintea zilei de 8 mai, tonul a devenit mai moderat.

'Chestiunea reparaţiilor nu este în prezent un subiect de discuţie al guvernului polonez', a indicat Ministerul de Externe. Berlinul consideră problema încheiată odată cu semnarea în 1990 a Tratatului reglementărilor finale cu privire la Germania, document care a pus bazele juridice internaţionale ale reunificării germane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel