Polonia a finalizat raportul referitor la pagubele ocupaţiei naziste. Documentul este deocamdată secret

Eduard Pascu / 05 mai 2020 / 08:56

O comisie a parlamentului polonez şi-a finalizat raportul referitor la pagubele provocate Poloniei de către Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial, însă documentul va rămâne deocamdată secret, transmite marţi DPA.

Raportul a fost finalizat, însă şeful comisiei, Arkadiusz Mularczyk, membru al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, nu a dorit să comenteze pentru DPA cu privire la detaliile acestuia, cu câteva zile înaintea marcării, la data de 8 mai, a 75 de ani de la încheierea războiului. 'Va exista un timp potrivit pentru aceasta', a afirmat el, transmite Agerpres.

Comisia parlamentară a fost creată în 2017 pentru a evalua pagubele cauzate Poloniei din momentul invadării sale de către Germania nazistă în 1939 şi sub ocupaţia de până în 1945. Raportul este considerat baza deciziei pe care o va lua guvernul de la Varşovia în privinţa reclamării de posibile reparaţii din partea Germaniei.

Conform unor estimări poloneze anterioare, întemeiate pe un inventar din 1946 plus dobânzile, suma s-ar cifra la 800 miliarde de euro. Anul trecut, înaintea împlinirii a 80 de ani de la declanşarea celei de-a doua conflagraţii mondiale, Varşovia şi-a intensificat semnificativ presiunea în chestiunea reparaţiilor de război. Acum însă, înaintea zilei de 8 mai, tonul a devenit mai moderat.

'Chestiunea reparaţiilor nu este în prezent un subiect de discuţie al guvernului polonez', a indicat Ministerul de Externe. Berlinul consideră problema încheiată odată cu semnarea în 1990 a Tratatului reglementărilor finale cu privire la Germania, document care a pus bazele juridice internaţionale ale reunificării germane.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy