Poliția militară devine o componentă specializată în cadrul MApN. Atribuțiile poliției militare - stabilite prin lege

Darius Muresan |
Data publicării:
Poliția militară română în timpul defilării cu ocazia Zilei Naționale a României. Foto: MApN
Poliția militară română în timpul defilării cu ocazia Zilei Naționale a României. Foto: MApN

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind organizarea şi funcţionarea poliţiei militare.

Actul normativ are ca obiect de reglementare organizarea şi funcţionarea poliţiei militare drept componentă specializată a Ministerului Apărării Naţionale.

Atribuţiile poliţiei militare sunt stabilite, în principal, în următoarele domenii:

respectarea şi menţinerea ordinii interioare şi a disciplinei militare de către personalul MApN, precum şi de către personalul militar străin participant la activităţi pe teritoriul naţional, conform acordurilor şi protocoalelor semnate la nivel de stat, sprijinul manevrei şi mobilităţii, al controlului şi îndrumării circulaţiei autovehiculelor şi coloanelor militare, asigurarea protecţiei personalului armatei, a securităţii obiectivelor militare şi a zonelor militare restricţionate din responsabilitatea Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace, cercetarea infracţiunilor săvârşite de personalul militar din MApN, prin stabilirea atribuţiilor ofiţerilor care vor îndeplini, în cadrul parchetelor militare, sub conducerea şi coordonarea procurorilor militari, activităţi specifice organelor de cercetare penală speciale.

"Poliţia militară este componenta specializată a Ministerului Apărării Naţionale destinată să îndeplinească atribuţiile prevăzute de Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare", prevede legea.

Ofiţeri din Ministerul Apărării Naţionale pot fi desemnaţi, cu avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să îndeplinească atribuţii de cercetare penală, ca organe de cercetare penală speciale, în cazul infracţiunilor săvârşite de personalul militar al MApN, mai stipulează actul normativ.

În domeniul sprijinului manevrei şi mobilităţii, al controlului şi îndrumării circulaţiei autovehiculelor şi coloanelor militare, pe timp de pace, poliţia militară asigură însoţirea, paza şi protecţia coloanelor militare, româneşti sau străine, pe teritoriul naţional, cu sprijinul poliţiei rutiere în ceea ce priveşte respectarea normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, având acces permanent la baza de date cu autovehiculele militare din Armata României şi a autovehiculelor şi maşinilor de luptă ale partenerilor aflate pe teritoriul naţional.

Structura, metodologiile şi procedurile pentru îndeplinirea atribuţiilor poliţiei militare în domeniile prevăzute prin prezenta lege se stabilesc prin ordine comune al procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, ministrului Justiţiei, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Apărării Naţionale, după caz.

Desemnarea ofiţerilor pentru dobândirea calităţii de organ de cercetare penală special, care au primit avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile art. 55 alin. (5) din Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se efectuează prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, potrivit actului normativ.

Necesitatea deţinerii sau obţinerii avizului de desemnare ca organ de cercetare penală special se prevede în fişa postului ca o condiţie necesară ocupării acestuia.

La evaluarea profesională a organelor de cercetare penală speciale care se realizează de către şeful nemijlocit, se va ţine cont şi de referatul conducătorului parchetului militar sub conducerea şi controlul căruia îşi desfăşoară aceştia activitatea.

Personalul militar al poliţiei militare este format din cadre militare şi soldaţi şi gradaţi profesionişti.

Numărul posturilor de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti, în timp de pace şi la mobilizare sau concentrare, se stabileşte prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, în limita efectivelor aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Legea stabileşte şi că pe 15 mai, în fiecare an, se sărbătoreşte Ziua Poliţiei Militare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel