Poliția Militară Rusă va patrula la granița NATO, dintre Turcia și Siria

Eduard Pascu |
Data publicării:
Trupe ale Armatei Rusiei, angajate în conflictul din Siria
Trupe ale Armatei Rusiei, angajate în conflictul din Siria

Rusia și Turcia au convenit să asigure forțelor kurde posibilitatea să se retragă din zonele apropiate graniței Siriei cu Turcia și să lanseze patrule comune, într-un acord apreciat ca „istoric” de către președintele Recep Tayyip Erdogan, transmite agenția Tasnim.

După discuțiile maraton purtate la Soci, Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au anunțat semnarea acordului cu doar câteva ore înainte ca Turcia să repornească atacul asupra forțelor kurde siriene, a informat AFP.  Turcia a spus că nu este „necesară” relansarea ofensivei.

Turcia a preluat controlul unei „zone sigure” în Siria, cu o lungime de aproximativ 120 de kilometri și 32 de kilometri adâncime.

Acordul de marți cu Moscova prevede că se va păstra acea zonă între orașele Tal Abyad și Ras al-Ain, oferind Turciei o prezență crucială în interiorul Siriei.

Miercuri, poliția militară rusă și polițiștii de frontieră sirieni vor „facilita îndepărtarea” luptătorilor kurzi și a armelor lor la 30 de kilometri de granița turco-siriană. Ulterior, forțele ruse și turce vor începe patrularea comună de-a lungul zonei controlate de turci.

Putin a spus că deciziile sunt „foarte importante, dacă nu cruciale, pentru a ne permite să rezolvăm situația acută de la granița dintre Siria și Turcia”.

Într-un apel telefonic către liderul rus, președintele sirian Bashar al-Assad a reiterat „refuzul său complet de orice invazie a pământului sirian sub orice nume sau pretext”, a declarat agenția de știri siriană SANA.

Operațiunea turcă "se încheie și totul va depinde acum de punerea în aplicare a acestor acorduri", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la Soci. Rusia este un aliat cheie al lui Assad și a cerut Turciei să respecte integritatea teritorială a țării.

Acordul de marți prevede ca Rusia și Turcia „să combată terorismul sub toate formele”. De asemenea se va garanta întoarcerea refugiaților în Siria „într-o manieră sigură și voluntară”.

Ankara a spus că o parte din cei 3,6 milioane de refugiați sirieni din Turcia pot fi repatriați în zona sigură.

Vezi și: Erdogan, întrevedere la Moscova cu Vladimir Putin: S-a ajuns la ''un acord istoric'' cu privire la Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel