Ploaie de rachete și drone rusești deasupra teritoriului Ucrainei. Trupele ruse au lovit ținte de la Harkov la Lviv

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În cursul nopții de 01.06.2024, trupele ruse au executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Au fost vizate obiective militare și de infrastructură de la Harkiv/Harkov, până la Lviv.

Surse rusești au informat că rachetele aer-sol întrebuințate de Forțele Armate ale Federației Ruse au țintit mai multe facilități logistice din regiunea Lviv, precum și centrul regional Lviv. După toate probabilitățile este vorba despre puncte în care echipamentele militare ale NATO au fost transferate din Polonia pe teritoriul ucrainean, spun rușii.

În același timp, au fost lovite ținte din regiunile Rivne și Vinnița. Au fost raportate detonări multiple și incendii puternice, fapt ce indică deteriorarea zonelor de depozitare a munițiilor Forțelor Armate ucrainene.

Atacurile nocturne ale trupelor rusești au provocat mai multe explozii și în partea controlată de Kiev a regiunii Zaporojie. Potrivit ultimelor informații, au fost provocate daune unei instalații a infrastructurii energetice, care a fost folosită de armata ucraineană în scopuri militare, inclusiv pentru amplasarea de echipamente și arme pe teritoriul său.

Aviația de luptă din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a atacat adversarul în Regiunea Harkiv, întrebuințând rachete și bombe de aviație cu module universale de planare și corecție. Partea rusă susține că a distrus infrastructura utilizată pentru deservirea lansatoarelor multiple de proiectile reactive ale armatei ucrainene.

În cursul dimineții, la ora 07:00 (ora Moscovei), în mai multe zone ale Ucrainei mai erau încă în vigoare avertizările de raid aerian.

Atacul nocturn al trupelor ruse a fost confirmat și de către reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei, care pe tot parcursul nopții de sâmbătă au emis avertismente privind pericolul loviturilor cu rachete și drone.

Potivit oficialilor militari ai Ucrainei, invadatorii ruși au lansat asupra infrastructurii critice și altor obiective de pe teritoriul ucrainean 53 de rachete balistice și de croazieră cu bazare terestră aeriană și maritimă, precum și 47 de drone de atac.

Astfel, militarii ruși au întrebuințat:

- 35 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, lansate de bombardiere strategice de tip Tu-95MS din Regiunea Saratov și din spațiul aerian situat deasupra Mării Caspice;

- 4 rachete balistice Iskander-M, lansate din Peninsula Crimeea;

- 1 rachetă de croazieră Iskander-K, lansată tot din Crimeea;

- 10 rachete de croazieră Kalibr, lansate din partea de nord-est a Mării Negre;

- 3 rachete de aviație dirijate Kh-59/Kh-69, lansate din spațiul aerian al Regiunii Zaporojie;

- 47 de drone de atac Shahed-131/136, lansate din zona Primorsko-Akhtarsk (Ținutul Krasnodar).

După cum a informat partea ucraineană, în respingerea atacului aerian au fost implicate avioane de luptă, unități de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc și mijloace de război electronic aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

În urma luptelor aeriene, au fost distruse 81 de ținte, între care:

- 30 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555;

- 4 rachete de croazieră Kalibr;

- 1 rachetă de croazieră Iskander-K;

- 46 de drone de atac Shahed-131/136.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au concluzionat apreciind că “teroriștii ruși nu își abandonează intențiile de a distruge sectorul de combustibil și energie al statului”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel