Piloţii rezervişti ai Forțelor Aeriene israeliene refuză să se antreneze, în semn de protest faţă de reforma judiciară promovată de guvernul Netanyahu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Piloţii de rezervă ai unei escadrile a Forţelor Aeriene Israeliene au anunţat duminica aceasta că, în semn de protest faţă de controversata reformă judiciară promovată de noul guvern al lui Benjamin Netanyahu, nu se vor prezenta la unele manevre programate pentru săptămâna viitoare, transmite Agerpres.

Din cei 40 de rezervişti ai Escadrilei 69 a Forţelor Aeriene, 37 de piloți au semnat duminică o scrisoare adresată şefului Forţelor Aeriene, Tomer Bar, prin care îşi anunţă intenţia de a boicota aceste sesiuni de pregătire.

Escadrila, cunoscută sub numele de Hammers (Ciocanele - n.r.), operează avioane de luptă F-15I de la baza aeriană Hatzerim din sudul Israelului şi a fost responsabilă pentru Operaţiunea Orchard, care a vizat un reactor nuclear din Siria în 2007, precum şi pentru sute de atacuri împotriva bazelor iraniene din acea ţară.

Piloţii de rezervă se antrenează frecvent şi absenţa de la mai multe antrenamente le-ar putea afecta performanţa militară, notează EFE.

"Miercuri, 8 martie, ne vom dedica timpul discursului şi gândirii despre democraţie şi unitatea poporului, aşa că nu ne vom prezenta la serviciul de rezervă în acea zi", au comunicat rezerviştii într-o scrisoare ajunsă în presa israeliană.

În plus, circa 50 de piloţi rezervişti cu o înaltă pregătire au avut vineri o reuniune fără precedent cu Tomer Bar, în care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea slujirii unei ţări a cărei democraţie este pusă în pericol de controversata reformă judiciară, care urmăreşte să submineze independenţa justiţiei şi politizarea acesteia.

În fapt, rezerviştii se tem că aspecte juridice care privesc instituţia militară vor ajunge să fie judecate în instanţele internaţionale, pe fondul lipsei de independenţă a sistemului judiciar israelian, în cazul în care reforma va fi aprobată.

Întâlnirea de vineri s-a produs după avertismente venite din partea diferitelor grupuri de rezervişti din mai multe unităţi militare conform cărora aceştia nu vor fi de nici un folos ţării dacă coaliţia de guvernământ, cea mai de dreapta din istoria Israelului, îşi va duce mai departe planurile de reformă judiciară.

"Prieteni, sunteţi voluntari în serviciul de rezervă activă pe termen lung. Sunteţi angajaţi, dedicaţi şi dispuşi să vă sacrificaţi pentru această sarcină grea care apasă pe umerii voştri. Responsabilitatea noastră comună este de a menţine capacitatea Forţelor Aeriene, de a-şi îndeplini sarcinile şi de a-şi menţine coeziunea şi competenţa", a scris Bar într-o scrisoare adresată rezerviştilor săptămâna trecută.

"Sunt conştient şi atent la dificultăţile şi provocările cu care ne confruntăm cu toţii în aceste zile", a adăugat Bar în scrisoare, în care recunoaşte că "respectă îndoielile" pe care aceştia le exprimă.

Pentru a linişti spiritele în diverse unităţi ale Forţelor de Securitate, şeful Statului Major, Herzi Halevi, le-a ordonat joi celor mai importanţi generali ai ţării să menţină un dialog fluid cu subordonaţii lor, iar aceştia din urmă cu unităţile lor, şi să fie atenţi la evoluţia "discursului public şi a controverselor", dar fără a prejudicia capacitatea armatei de "a desfăşura operaţiuni şi de a proteja securitatea statului".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel