Pierderile de vehicule Bradley în luptele cu Rusia sunt mari, dar există și o parte bună a poveștii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar ucrainean, într-un vehicul de luptă pentru infanterie Bradley / Foto: 47 ОМБр Маґура, facebook
Militar ucrainean, într-un vehicul de luptă pentru infanterie Bradley / Foto: 47 ОМБр Маґура, facebook

Ucrainenii au primit până acum peste 100 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Bradley, iar Pentagonul a anunțat săptămânile trecute că va suplimenta numărul acestora.

În total, Ucraina a primit și va primi 186 de IFV Bradley și 4 vehicule Bradley de tip Fire Support Team (M7 BFiST), acestea din urmă fiind vehicule de observare, dotate cu echipamente de localizare a țintei, ce pot localiza ținte la distanțe de până la 20 km.

Distrugerea sau avarierea blindatelor occidentale reprezintă pierderi serioase dar oarecum așteptate, întrucât au fost concentrate în primele zile ale contraofensivei, în timp ce soldații ucraineni au încercat să traverseze un teritoriu care era puternic minat de forțele ruse.

The New York Times raporta că unitatea ucraineană Brigada 47 Mecanizată ”Măgura”, din direcția Zaporijjia, era singura unitate despre care se știe că a primit vehiculele Bradley. După unele estimări, Statele Unite au livrat până la 109 dintre vehicule, care au fost dislocate pe câmpul de luptă.

Publicația The Washington Post face referire la comentariul unui reprezentant de rang înalt al Pentagonului și la datele din comunitatea Oryx OSINT.

Deși Oryx raportează că 34 de Bradley au fost acum confirmate vizual ca fiind abandonate, deteriorate sau distruse, datele coroborate de WP arată că doar aproximativ 10-15 vehicule Bradley au fost distruse pe front. Alte aproximativ 20 de Bradley au fost avariate în diferite grade - unele IVV-uri au trebuit să fie trimise în Polonia pentru reparații. Publicația mai notează că echipamentul avariat este reparat cu mare succes chiar de militari, în zona din proximitatea frontului.

 

Protejează viața militarilor

Majoritatea IFV-urilor americane aflate în reparație au fost avariate în urma explozzilor de mine antitanc. Deși importante, pierderile au arătat și un punct forte al acestor vehicule: gradul ridicat de protecție pentru militari.

Ucrainenii laudă Bradley și spun că și în cazul unei explozii pe o mină antitanc, echipajul supraviețuiește cu răni ușoare. „Mulțumită lor stau aici acum”, a spus un soldat pentru ABC News luna trecută. „Dacă am folosi vreun transportor blindat sovietic, probabil că toți am fi murit după prima lovitură”, mai arată militarul.

Oficialii de la Pentagon au confirmat pentru WP, sub rezerva anonimatului, că, din cauza lipsei unei componente aviatice eficiente în Ucraina, Forțele Armate nu pot folosi Bradley la adevăratul lor potențial.

Repararea unora dintre vehiculele Bradley poate dura doar câteva ore, în timp ce la altele durează câteva zile.

Vehicule cele mai grav avariate sunt marcate ca „donatori”, ceea ce înseamnă că acel Bradley distrus va fi păstrat doar pentru piese de schimb, ce vor fi instalate pe alte IFV-uri mai puțin deteriorate.

Potrivit Pentagonului, mai puțin de 10 Bradley au fost trimise în Polonia, iar în unele cazuri, noi IFV-uri au fost trimise în Ucraina pentru a nu aștepta săptămâni ca echipamentele reparate să revină.

 

Motivele pentru care au fost pierdute atât de multe echipamente 

Bradley și Leopard, distruse/avariate de armata rusă

În primele săptămâni ale contraofensivei, Forțele Armate au suferit pierderi grele, inclusiv în echipamente occidentale.

Rușii s-au pregătit bine, mărturie stând și declarația unuia dintre militarii ucraineni care au fost prinși de focul artileriei ruse: ”Într-un minut, au zburat 30, 40, 50 de obuze – totul explodează, solul zboară, totul se luminează”.

Responsabile pentru pierderi sunt fortificaţiile de-a lungul întregii linii a frontului, incursiunile eficiente ale aviaţiei ruse, dar şi bruiajul rușilor care blochează comunicaţiile militarilor ucraineni.

Printre unitățile care au avut printre cele mai serioase pierderi de oameni și tehnică se numără Brigada Mecanizată 37 (care are în dotare ”tancurile ușoare” AMX-10 RC) și Brigada Mecanizată 47 (dotată cu Bradley).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel