Phenianul l-a înlocuit pe emisarul pentru negocierile cu SUA

Sebastian Florea |
Data publicării:

Emisarul pentru negocierile cu SUA a fost înlocuit, cu doar o lună înainte de un al doilea summit Kim-Trump.

Coreea de Nord l-a înlocuit pe emisarul pentru negocierile cu SUA, cu circa o lună înainte de al doilea summit dintre liderii celor două ţări, a anunţat marţi o sursă informată citată de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. Noul reprezentant nord-coreean este Kim Hyok-chol, care a fost primul ambasador al Coreei de Nord în Spania, potrivit sursei apropiate de relaţiile dintre Phenian şi Madrid. 'Este un mister', a menţionat sursa pentru Yonhap, referindu-se la schimbarea bruscă de emisari.

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, numit în august 2018 să conducă tratativele privind desfiinţarea programului de arme nucleare al Phenianului, a avut o primă întrevedere în Suedia cu o înaltă diplomată nord-coreeană, întrevedere consacrată probabil pregătirii summitului ce ar urma să aibă loc la finele lui februarie. Considerată până acum omoloaga lui Biegun în Coreea de Nord, Choe Son-hui, ministru de externe adjunct, a purtat mai multe rânduri de discuţii cu ambasadorul SUA în Filipine, Sung Kim, înainte de primul summit din iunie 2018 de la Singapore dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Nu se ştie dacă după numirea lui Kim Hyok-chol ea mai are vreun rol în relaţiile bilaterale. În ce-l priveşte, Kim Hyok-chol a fost ambasador în Spania până în 2017, când a fost expulzat în urma testelor nucleare şi balistice ale Phenianului. El a făcut parte săptămâna trecută din delegaţia care l-a însoţit la Washington pe Kim Yong-chol, un apropiat consilier al liderului nord-coreean, ceea ce a generat speculaţii că este noul responsabil cu protocolul sau relaţiile cu SUA în Ministerul de Externe de la Phenian.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a indicat de altfel marţi în marja Forumului Economic Mondial de la Davos că Stephen Biegun a avut ocazia de a-l întâlni pe 'omologul său nou desemnat' în cursul vizitei lui Kim Yong-chol la Washington. După discuţiile dintre Kim Yong-chol şi Trump, Casa Albă a anunţat că al doilea summit al celor doi lideri va avea loc la sfârşitul lui februarie, într-un loc ce urmează să fie anunţat. Summitul ar putea fi găzduit de Vietnam, menţionează Yonhap.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel