Petr Pavel a câștigat alegerile en fanfare. Cehia va fi condusă de un general de armată în următorii 5 ani

Ionel Copcea |
Data publicării:
Petr Pavel, președintele Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook
Petr Pavel, președintele Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook

În perioada 27-28.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După cum a informat agenția cehă de știri ČTK, rezultatele preliminare comunicate de Institutul de Statistică arată faptul că acestea au fost câștigate de generalul de armată în retragere Petr Pavel, care a obținut un procent de 56,32%, după numărarea a peste 90% din voturi. Prezența la vot a fost de 69,87%.

Potrivit noului președinte ales, Petr Pavel, cehii merită o țară care să nu mai fie caracterizată de o dispoziție proastă, ci care să reprezinte o republică a bunăstării. Pavel a spus la sediul său electoral că valori precum adevărul, demnitatea și respectul au câștigat. La Castelul din Praga, intenționează să-i convingă pe toți să revină la acestea. El le-a mulțumit tuturor alegătorilor, inclusiv celor care l-au susținut pe oponentul său, Andrej Babiš. Pavel a adăugat că nu consideră că există alegători învinși în Republica Cehă.

După cum a precizat Pavel, “cehii trebuie să-și rezolve problemele ca o  comunitate unitară, chiar dacă au fost divizați de campania prezidențială abia încheiată, de mai multe crize simultane, dar și de politica ce s-a caracterizat recent prin confruntare și arătarea cu degetul de la unul la altul, căutând motive pentru care ceva nu funcționează. În schimb, în viitor, vrea să caute soluții comune pentru rezolvarea problemelor”.

Premierul ceh, Petr Fiala, a salutat alegerea lui Petr Pavel în funcția de președinte al Republicii Cehe. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că alegerile au fost câștigate de candidatul care a fost sprijinit de către cetățeni, de valorile pe care acesta le reprezintă. În opinia sa, Pavel a primit un mandat foarte puternic. 

Petr Fiala i-a transmis fostului premier Andrej Babiš, contracandidatul lui Petr Pavel din turul al doilea al alegerilor că a asistat la “cea mai dezgustătoare campanie electorală din istorie”. În același timp, el a solicitat societății civile să revină la calm.

Premierul a anunțat că se va întâlni cu noul președinte ales chiar în această după-amiază. El le-a spus jurnaliştilor că nu vrea să-l implice rapid într-o nouă agendă, ci doar să pună la punct cooperarea între instituții, în aşa fel încât lucrurile să funcţioneze încă din prima zi de mandat a noului şef al statului.

 

Petr Pavel va deveni al patrulea președinte al Republicii Cehe independente

 

Noul președinte ales își va prelua mandatul după ce va depune jurământul în cadrul unei ședințe comune a Camerei Deputaților și Senatului, care se va desfășura în luna martie. Mandatul actualului șef al statului, Miloš Zeman, se va încheia pe 08 martie. 

Petr Pavel va deveni al patrulea președinte al Republicii Cehe independente, după Václav Havel, Václav Klaus și Miloš Zeman. În același timp, acesta va fi al doilea președinte ales în mod direct de către cetățenii cehi. Pentru prima dată, cehii și-au ales șeful statului în anul 2013. Până atunci, acesta era ales de către Parlament. Cele două runde ale alegerilor prezidențiale care au urmat au fost câștigate de Miloš Zeman, cu 54,8% din voturi în 2013 și, respectiv, 51,36% în 2018.

În mod tradițional, prima vizită în străinătate a președintelui ales se va desfășura în Slovacia, țara împreună cu care Cehia a format un stat federal până în anul 1991. În timpul campaniei dintre cele două tururi de scrutin, Petr Pavel a promis că a doua deplasare în străinătate va fi în Polonia, ca o reparație pentru o serie de declarații ale contracandidatului său, Andrej Babiš, care au lezat statul vecin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel