Peste 100 de avioane F-35 au fost comandate de Pentagon pentru forțele proprii și cele aliate  

Cătălin Costea |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

În pofida problemelor semnalate la mecanismul de catapultare, care a determinat reținerea la sol timp de mai multe zile a sute de avioane de vânătoare F-35 Lightning II, un contract uriaș, în valoare de 7,63 miliarde de dolari, a fost semnat de Departamentul de Apărare al SUA cu concernul Lockheed Martin pentru furnizarea de F-35 în toate cele trei versiuni.

Contractul se referă la așa-numita tranșă a 15-a, în cadrul căreia vor fi livrate 49 de F-35A pentru US Air Force, 15 avioane de luptă F-35C pentru US Navy și alte 10 pentru US Marine care vor primi și trei avioane F-35B cu decolare verticală.

Alte 32 de F-35A și patru F-35B vor fi destinate aliaților SUA, completând cele 16 aeronave F-35A din programul de vânzări militare străine (FMS). Utilizatorii acestor aparate nu au fost precizați, dar se cunoaște că sunt țări participante la programul Joint Strike Fighter (Canada, Marea Britanie, Italia, Olanda, Norvegia, Danemarca și Australia).

Livrările vor fi finalizate până în octombrie 2024, iar asamblarea va fi efectuată de Lockheed Martin în Fort Worth, Texas. Până în prezent, au fost construite peste 800 de avioane de vânătoare F-35 de diferite versiuni, dintre care o parte semnificativă pentru cumpărătorii străini.

În ultimele luni, avioanele F-35 au fost alese de mai multe țări aliate ale SUA, precum Canada și Finlanda, unde vor înlocui aeronavele Hornet în diferite versiuni, Germania, care a comandat 35 de aparate cu capacitate nucleară în cadrul programului Nuclear Sharing pentru a înlocui Tornado și Cehia, unde 24 de F-35 au înlocuit un număr mai mic de Gripen.

De asemenea, Polonia, care a comandat deja 32 de aparate, este interesată de extinderea cererii pentru a-și înlocui complet echipamentele post-sovietice. Primele F-35 poloneze urmează să fie finalizate în 2024, dar vor fi livrate Varșoviei la sfârșitul anilor 2025 și 2026 deoarece vor fi menținute pentru antrenamente în SUA. Livrările se vor încheia în 2030.

Un alt utilizator de F-35A este Coreea de Sud, care a decis recent să-și majoreze comanda de la 40 la 60 de astfel de aeronave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel