Performanță a SUA: F-15 trec de la generația a IV-a la capabilități de generația a V-a prin integrarea EPAWSS- noul sistem de război electronic

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

F-15 americane aproape au devenit avioane de generația a 5-a, cu noul sistem de război electronic EPAWSS. Sistemul EW, de ultimă generație, va spori pe eficacitatea în acțiunile de luptă, asigurând în același timp o capacitate mai mare de supraviețuire a aeronavelor.

Pe 21 iulie, Boeing a anunțat că, pe primele două aeronave F-15E ale Forțelor Aeriene ale SUA (USAF), a început să instaleze sistemul de război electronic (EW) Eagle Passive Active Warning and Survivability System (EPAWSS – Sistemul Eagle de supraviețuire și de avertizare pasivă și activă).

Noul sistem va fi implementat pe 43 de aparate F-15E, în timp ce F-15EX, vine cu el montat din fabricație, potrivit comunicatului de presă al Boeing.

Suita de război electronic EPAWS aduce îmbunătățiri majore pe două direcții fundamentale non-combat: capacitate de supraviețuire; cunoașterea situației câmpului de luptă.

”Dezvoltat, produs și integrat prin parteneriatul puternic dintre Boeing și BAE Systems, EPAWSS reprezintă o revizuire transformațională a capacității de supraviețuire a F-15, oferind capabilități avansate de detectare și contracarare a amenințărilor terestre și aeriene, îmbunătățind, de asemenea, cunoașterea situației câmpului de luptă”, a mai precizat Boeing, pe 21 iulie.

„EPAWS duce spre maxim eficacitatea misiunii și și supraviețuirea aeronavei F-15 în medii contestate și o face extrem de letală”, a declarat Prat Kumar, vicepreședinte la Boeing pentru programele F-15. „Cu EPAWSS, F-15E și F-15EX au dovedit cu succes că pot funcționa într-un mediu de mare forță, penetrând  apărarea antiaeriană de ultimă generație a inamicului și îmbunătățind, astfel, flexibilitatea misiunii.”

Când dispune de o paletă mai mare de aeronave (F-22, F-35, F-15), care pot depăși cele mai avansate tehnologic sisteme de apărare antiaeriană, un comandant al unei operații are mai multă libertate de mișcare (flexibilitate) în îndeplinirea sarcinilor.

 

Cum funcționează EPAWSS

 

Sistemul îi ajută pe piloți să detecteze, identifice și să răspundă rapid la potențialele amenințări prin colectarea și procesarea energiei electromagnetice, creând instantaneu o imagine cuprinzătoare, la 360 de grade, a spațiului de luptă. 

Astfel, EPAWS scanează la mare viteză o lățime foarte mare de bandă pentru a detecta toate clasele de amenințări din spectrul de radiofrecvență (RF), inclusiv amenințările cu probabilitate scăzută de interceptare și cele agile (sisteme radar cu emisie în spectru împrăștiat, inclusiv în salt în frecvență – nota autorului).

Pentru a învinge amenințările, se folosește un set instrumente ECM (electronic counter measures) dezvoltat și confirmat în mulți ani de experiență, dar și adaptat amenințărilor actuale, cât și viitoare, potrivit companiei BAE Systems, creatorul EPAWS.

 

Caracteristicile și beneficiile cheie ale sistemului, potrivit BAE Systems

 

Utilizează tehnologia digitală EW de la avioane de vânătoare de generația 5-a. Asigură o supraveghere de 360 de grade a spațiului de luptă, inclusiv în medii dense de semnal.Are arhitectură modulară, scalabilă, cu sistem deschis.Este prevăzut pentru creștere pentru a susține capabilități precum momeala remorcată cu fibră optică (FOTD), extensia de frecvență și EW cognitiv.Conștientizare îmbunătățită a situației prin toate aspectele, avertizare radar în bandă largă și capabilități de geolocalizare.Contramăsurile RF multispectrale permit un răspuns rapid pentru o protecție completă a echipajului.Bruiaj simultan fără a interfera cu radarul și receptorul de avertizare radar.Interoperabil cu radarul Active Electronically Scanned Array (AESA).Debit și rezervă de memorie pentru creșterea capacității.Un sistem de distribuire de contramăsuri AN/ALE-47 complet integrat (CMDS).Reducerea costurilor ciclului de viață

 

Sistemul EPAWSS, deja și-a confirmat eficacitatea

 

2. F-15E  Sur... (f-15e--sursa-foto-us-afcent_06501700.jpg)

F-15E  Sursa foto: US AFCENT

În mai 2021, primele două aeronave F-15EX, au participat la exercițiile Northern Edge cu suita EPAWSS. În timpul exercițiilor (în medii) extrem de contestate și complexe, cele două avioane au demonstrat potențial operațional, care a pregătit terenul pentru viitoare îmbunătățiri incrementale, permițând avioanelor să dea dovadă de performanțe remarcabile în exercițiile ulterioare și misiunile de testare de zbor în octombrie 2021 și februarie 2022, a mai precizat Boeing.

 

Comentariul autorului:

 

EPAWSS - sistemul de sisteme care aduce a treia revoluție în războiul electronic al avioanelor de luptă

 

Războiul electronic (EW) pe scurt: folosirea undelor electromagnetice (și implicit a sistemelor electronice) pentru a identifica și ataca adversarul, dar și pentru a te proteja de atacurile lui.

- Prima revoluție a EW pe aeronavele de luptă: introducerea radarelor de bord și a altor elemente de cercetare electronică, cu evoluțiile ulterioare în domeniu.

- A doua revoluție: dezvoltarea sistemelor de protecție a aeronavelor împotriva atacurilor cu rachete ghidate.

- A treia revoluție: fuziunea cvasi-totală a informațiilor – sistemul de sisteme.

Fiecare element de EW a înregistrat, individual, de-a lungul timpului, mari salturi tehnologice. S-a pus problema integrării noilor sisteme, astfel încât să se beneficieze cât mai  mult de fluxul foarte mare de informații provenit de la toți senzorii.

EPAWSS a fost dezvoltat astfel încât să integreze cele mai avansate sisteme din toate domeniile EW – avioane de luptă.

Nu mai este valabilă paradigma de la începutul anilor 2000 pentru avioanele de generația a 4-a: ai conștientizarea maximă a mediului, care te ucide.

Mijloacele moderne de cercetare electronică, inclusiv radarele AESA, instalate la bordul avioanelor de luptă, au permis încă din anii 2000 ca piloții de pe avioanele de generația a 4-a să conștientizeze foarte bine amenințările. Dar, ei puteau doar să le vadă, în majoritatea cazurilor neputând reacționa.

În prezent, avioanele americane de luptă de generația 4++, încep tot mai mult să se transforme în aeronave de generația a cincea.

Acum, singura diferență de avioanele stealth a rămas că avioanele pot fi încă mai ușor detectate de radar. Cu noile suite de război electronic, chiar dacă pot fi văzute venind, pot fi doborâte cu mare dificultate de rachetele ghidate, singurele variante rămânând munițiile neghidate trase cu tunul de bord al altor aeronave sau lansate de la sol.

Notă: Formularea „ai conștientizarea maximă a situației care te ucide" aparține unui înalt ofițer american, care la începutul anilor 2000 argumenta un număr mai mare de avioane stealth. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel