Pentru a treia oară de la începutul agresiunii militare, ruşii au lovit regiunea Odessa cu rachete anti-navă Bastion

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit presei ucrainene, care citează informații comunicate de către Comandamentul Operațional Sud al Forţelor Armate Ucrainene, în această dimineață inamicul (n.a. forţele ruse de ocupaţie) a lansat o nouă serie de atacuri cu rachete asupra regiunii Odesa.

După cum relatează Comandamentul Operațional Sud al Forţelor Armate Ucrainene, armata rusă a folosit patru rachete de croazieră anti-navă P-800 Onyx, trese din complexul de rachete Bastion. Din câte se cunoaşte până în acest moment, nu există victime înregistrate în urma acestui nou atac cu rachete.

Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defence Express relatează că este a treia oară de la începutul agresiunii când ruşii au folosit sistemul de rachete anti-navă Bastion pentru a lovi ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei.

În toate cele trei cazuri, atacurile au vizat ţine din regiunea Odesa - pe 19 martie (au fost trase patru rachete care nu au lovit nicio ţintă), pe 30 aprilie (două rachete au afectat pista aeroportului Odesa) și astăzi, 9 mai a fost înregistrat a treia serie de bombardamente.

După cum bine au remarcat analişti militari ucraineni este de neînţeles logica armatei ruse de a lovi ținte terestre cu rachete de croazieră anti-navă care sunt concepute pentru a lovi nave militare.

Deși complexul de rachete de coastă de tip Bastion este destinat pentru distrugerea țintelor navale, în ultimii ani, Rusia a întrebuințat rachetele Onyx din dotarea acestuia pentru distrugerea unor ținte terestre.

Folosirea lor în conflictul militar cu Ucraina nu reprezintă însă o premieră. Trupele ruse au întrebuințat pentru prima dată complexele Bastion pentru lovirea unor ținte terestre în anul 2016, în Siria.

Flota rusă din Marea Neagră dispune în prezent de trei divizioane de rachete de coastă de tip Bastion, din care două sunt amplasate în Peninsulă Crimeea și unul în Ținutul Krasnodar. Rachetele Onyx din dotarea acestora au o bătaie de aproximativ 500 de kilometri.

Anterior, surse militare ucrainene au precizat că armata rusă ar recurge la utilizarea unor rachete anti-navă pentru a lovi ţinte terestre, deoarece stocurile de rachete precise, cum ar fi cele trase de sistemele Iskander, au început să se epuizeze.

Un alt indiciu ar putea fi reprezentat de faptul că, în prima lună de agresiune asupra Ucrainei, forțele ruse au lansat aproximativ 1.300 de rachete balistice, de croazieră și hipersonice, al căror cost este estimat la peste 7,5 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel