Pentru a respecta paritatea proprietăților diplomatice, Polonia a confiscat o clădire a Ambasadei Rusiei la Varșovia

Cătălin Costea |
Data publicării:
Autorităţile poloneze a pus sechestru pe clădirea liceului rusesc din Varșovia. Sursa foto: Ministerul polonez de Externe.
Autorităţile poloneze a pus sechestru pe clădirea liceului rusesc din Varșovia. Sursa foto: Ministerul polonez de Externe.

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile poloneze au confiscat o clădire situată în apropierea ambasadei ruse în Varșovia, folosită ca școală de copiii diplomaților ruși acreditați în capitala poloneză. Moscova a declarat sâmbătă că acțiunea este ilegală și că urmează să aibă o reacție dură cu consecințe directe asupra intereselor Poloniei în Rusia.

Clădirea aparține primăriei din Varșovia, iar autoritățile au acționat la ordinul executorului judecătoresc, după cum a declarat pentru AFP Łukasz Jasina, purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

Canalul de știri de stat polonez TVP Info a confirmat informația anunțând că sâmbătă dimineața poliția locală a apărut în fața școlii ambasadei ruse de pe strada Kielecka din Varșovia, în condițiile în care discuțiile asupra proprietății clădirii construite în anii 1970 durează de aproximativ un an.

Ministerul de Externe al Rusiei a criticat acțiunea autorităților poloneze, pe care o consideră o încălcare a proprietății diplomatice ruse din Polonia și un act ostil ce contravine Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

„Un astfel de pas insolent al Varșoviei, care depășește cadrul relațiilor interstatale civilizate, nu va rămâne fără o reacție dură și consecințe pentru autoritățile poloneze și interesele poloneze din Rusia”, a adăugat ministerul rus.

De cealaltă parte, reprezentantul Ministerului polonez de Externe a declarat pentru Reuters că opinia ministerului, “care a fost confirmată de instanțele de judecată, este că această proprietate aparține statului polonez și a fost luată ilegal de Rusia”.

Polonia a semnalat că există “o diferență uriașă” între numărul clădirilor diplomatice pe care cele două țări le dețin pe una pe teritoriul celeilalte. Ca atare, în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Ministerul polonez de Externe a emis un comunicat privind readucerea sub controlul polonez a unor clădiri utilizate de diplomații ruși și de familiile acestora.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel