Pentru a-i menține în țară, Rusia amână recrutarea tinerilor angajați în domeniul IT

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Rusia a scutit temporar tinerii angajați în domeniul IT de la efectuarea serviciul militar, după ce s-a constatat plecarea în masă a programatorilor în urma așa-zisei operațiii militare speciale a Moscovei în Ucraina.

Serviciul militar este obligatoriu în Rusia pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani. Mulți încearcă să se sustragă serviciului prin scutiri medicale sau educaționale, în timp ce unii pur și simplu ignoră citația.

Bărbații cu vârsta de până la 27 de ani, care lucrează în companii de IT, pot obține o „amânare” a serviciului militar, potrivit unui decret publicat în urmă cu două zile pe un portal guvernamental.

Ei trebuie să dețină, de asemenea, o diplomă universitară și să fi lucrat într-o companie de IT timp de cel puțin un an, se precizează în decret.

Companiile care doresc amânarea serviciului militar pentru angajații lor trebuie să trimită o listă autorităților competente până la 1 mai.

De asemenea, se mai precizează că studenții cu diplome universitare în peste 60 de discipline, printre care matematică, informatică aplicată și inginerie radio, pot aplica pentru aceeași scutire.

„Este important să nu permitem încetinirea ritmului de dezvoltare a sectorului IT în țara noastră chiar și sub sancțiuni”, a declarat prim-ministrul rus Mihail Mișustin într-un comunicat.

Tinerii ruși, în special cei cu studii superioare inginerești, pleacă din țară în număr mare după începerea agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Şeful Asociaţiei Ruse a Companiilor Electrotehnice, Serghei Plugotarenko, a declarat săptămâna trecută în Duma de stat (camera inferioară a parlamentului rus) că până la 70.000 dintre aceștia au plecat deja.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel