”Sunt așteptate peste 30 de rachete”. Pentru a doua oară de la începutul lui 2023, Rusia a declanșat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În dimineața zilei de 26.01.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au declanșat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei. Aceasta au întrebuințat, în special, rachete de croazieră cu bazare aeriană și navală. Pe întreg teritoriul ucrainean, au fost declanșate, progresiv, alerte aeriene, care avertizează asupra atacurilor cu rachete rusești.

Update:  Alerta aeriană în toată Ucraina  a durat aproximativ patru ore.

Toate cele 20 de rachete de diferite tipuri trase spre capitală au fost doborâte, raportează administrația militară a orașului Kiev, pe Telegram.

Regiunea Odesa - două instalații energetice au fost avariate, nu au fost victime. Trei rachete de croazieră Kalibr au fost doborâte în regiunea Odesa.

****

Potrivit agenției ruse de presă Tass, alarmele aeriene au fost declanșate au în Ucraina la ora 07:37 (ora Moscovei). În primul rând, sirenele început să sune în Regiunile Dnipropetrovsk și Harkiv, precum și în partea controlată de Kiev a Regiunii Zaporijjia. Ulterior, a fost anunțată o alertă aeriană în Regiunile Mîkolaiv, Odesa, Poltava și Sumîi.

De asemenea, la ora 08:45, au sunat sirenele în capitala Kiev, apoi în toată Regiunea Kiev, precum și în Regiunile Vinița, Jîtomîr, Kirovograd, Cherkasî și Cernihiv.

Până la ora 09:13, zona de alertă aeriană a acoperit întreg teritoriul țării.

Atacul cu rachete rusești este efectuat cu aeronave Tu-96. Sunt așteptate peste 30 de rachete, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuri Ignat. ”Aproximativ șase avioane Tu-95 au decolat din regiunea Murmansk și au lansat rachete”, a spus oficialul ucrainean

Guvernatorul Regiunii Mîkolaiv, Vitali Kim, a publicat online rapoarte conform cărora, în urmă cu câteva minute, rachete de croazieră rusești au intrat în spațiul aerian ucrainean. În acest sens, după cum scriu operatorii de energie din Ucraina, a fost efectuată o întrerupere timpurie a curentului în mai multe regiuni. Printre acestea se numără Regiunile Mîkolaiv, Kiev și Cherkasî.

Se pare că rachetele de croazieră au apărut și deasupra Regiunii Dnepropetrovsk, unde una dintre instalațiile industriale a fost lovită și în cursul nopții. Și șeful biroului lui Zelenski, Yermak, a anunțat deja că mai multe rachete rusești au fost doborâte.

Anterior, în seara zilei de miercuri și în noaptea de miercuri spre joi, sirenele de raid aerian au fost pornite într-o serie de regiuni din estul, sudul și centrul Ucrainei. Mass-media ucraineană a raportat explozii în mai multe regiuni, inclusiv în Cerkasî și Dnepropetrovsk. Cel mai probabil, acestea au fost produse de atacurile cu drone kamikaze de tip Geran.

Comentariul autorului: Surse rusești și ucrainene de pe rețelele de socializare au confirmat atacul cu rachete din 26 ianuarie.

Mai multe postări de pe Twitter și Telegram au anunțat prezența în zona Mării Caspice a unor bombardiere strategice de tip Tu-95MS, care au lansat rachete de croazieră în direcția Ucrainei. De asemenea, acestea au informat despre prezența în Marea Neagră a unor nave rusești dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr.

Este pentru a doua oară de la începutul anului 2023 când forțele ruse lovesc obiective militare și de infrastructură de pe teritoriul ucrainean. Primul atac de acest tip a fost efectuat pe 14 ianuarie.

Pe parcursul lunii decembrie, au fost executate trei atacuri masive cu rachete de croazieră, în zilele de 05, 16 și 29, respectiv câte unul în fiecare decadă. 

Surse: tass.ru, topwar.ru, twitter.com, t.me.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel