Pentru a asigura supraviețuirea regimului sirian, fratele președintelui Assad conduce contrabanda cu droguri ușoare sub protecția armatei

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

O investigație desfășurată la nivel internațional de jurnaliștii The New York Times a dezvăluit că apropiați ai regimului Bashar al-Assad conduc exportul de tablete narcotice Captagon în Arabia Saudită.

Ancheta arată că industria drogurilor, în special a tabletelor Captagon, este condusă de rudele lui Bashar al-Assad, împreună cu parteneri puternici, iar valoarea acesteia se ridică la miliarde de dolari, depășind exporturile legale ale Siriei.

Războiul sirian, care a devastat economia și a împins majoritatea sirienilor în sărăcie, a lăsat elitele militare și politice în căutarea unor noi modalități de a câștiga valută și de a ocoli sancțiunile americane.

O mare parte din producția și distribuția pastilelor Captagon este supravegheată de Divizia  4 Blindate din armata siriană, o unitate de elită condusă de Maher al-Assad, fratele mai mic al președintelui și unul dintre cei mai puternici oameni din Siria.

Analiza scoate în evidență că Siria deține toate ingredientele unui trafic cu droguri reușit, având specialiștii necesari pentru a produce și ascunde tabletele în fabricile de medicamentele,precum și  accesul la căile de transport maritim din Marea Mediterană și la rutele de contrabandă terestră către Iordania, Liban și Irak.

Printre principalii jucători ai acestui comerț profitabil se numără oameni de afaceri cu legături strânse cu guvernul sirian, grupul armat libanez Hezbollah și alți membri ai familiei Assad, al căror nume de familie garantează protecție împotriva activităților ilegale.

 

NYT a avut acces la informații din interior 

 

New York Times și-a bazat investigația pe informații obținute de la forțele de ordine și oficiali din 10 țări și pe interviuri cu experți internaționali în domeniul drogurilor.

Pentru a mai atenua din acuzații, agenția siriană de presă SANA a informat pe 30 noiembrie că autoritățile siriene au confiscat peste jumătate de tonă de pastile narcotice Captagon, ca parte a unui transport de paste către Arabia Saudită.

Însă Joel Rayburn, trimisul special al SUA în Siria în timpul administrației fostului președinte american Donald Trump, susține că "Guvernul sirian este cel care exportă literalmente droguri".

De asemenea, șeful Departamentului de narcotice din Direcția iordaniană de Securitate Publică, colonelul Hassan Al-Qudah, a afirmat că "fabricile Captagon sunt situate în zonele aflate sub controlul Diviziei a 4-a și sub protecția acesteia", în timp ce generalul-maior Ahmed Al-Sarhan, comandantul unei unități militare dislocate de-a lungul graniței dintre cele două țări, a susține că "Iordania este o poartă [a traficului sirian de narcotice] către Golf".

Autoritățile saudite au confiscat, în ultimele luni, milioane de pastile Captagon, unele dintre ele provenind din Liban și Iordania.

Captagonul este un drog popular în Arabia Saudită, unde unele persoane îl iau pentru a obține un impuls de energie și pentru a rămâne apți pentru a studia, a lucra sau a conduce pe distanțe lungi. În timp ce versiunile ieftine se vând în Siria cu mai puțin de un dolar pe comprimat, pastilele de înaltă calitate ajung în Arabia Saudită cel puțin 14 dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel