Pentagonul nu se implică în distrugerea rachetei chinezești scăpată de sub control

Eduard Pascu |
Data publicării:

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a afirmat joi că nu intenţionează să distrugă racheta chineză care urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosferă în acest sfârşit de săptămână şi a criticat voalat Beijingul pentru că a pierdut controlul asupra ei, notează AFP.

"Potrivit ultimelor estimări pe care le-am văzut, este prevăzut pentru 8 sau 9 mai", a declarat Lloyd Austin într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

"În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta", a adăugat el. "Sperăm că va cădea într-un loc unde nu va face rău nimănui, în ocean sau într-un loc ca acesta", a continuat Lloyd Austin.

China a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei urmează să aterizeze în următoarele zile şi nimeni nu ştie unde.

După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, punctul său de cădere.

Este posibil ca acesta să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, lăsând doar resturi limitate să se prăbuşească. Iar dacă rămâne întreagă, planeta fiind compusă din 70% apă, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în mare, dar nu este sigur. S-ar putea prăbuşi la fel într-o zonă locuită sau peste o navă.

Fără să numească deschis autorităţile chineze, Lloyd Austin a sugerat că lansarea rachetei chineze nu a fost planificată suficient de atent.

"Aceasta este o dovadă a faptului că, pentru aceia dintre noi care operăm în spaţiu, există - sau ar trebui să existe - obligaţia de a opera într-un mod sigur şi atent şi de a lua în considerare toate acestea în planificarea operaţiunilor", a adăugat el.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel