Pentagonul denunţă exerciţiile militare chineze în Marea Chinei de Sud

Eduard Pascu |
Data publicării:

Pentagonul a denunţat joi organizarea de exerciţii militare chineze în jurul unui arhipelag disputat din Marea Chinei de Sud, apreciind că acestea "vor destabiliza şi mai mult" situaţia din regiune, notează AFP.

"Departamentul Apărării este preocupat de decizia Chinei de a desfăşura exerciţii militare în jurul arhipelagului Paracel, în Marea Chinei de Sud, între 1 şi 5 iulie", a indicat Pentagonul într-un comunicat. Aceste activităţi "vor destabiliza şi mai mult situaţia" din zona respectivă, revendicată de China, dar şi de Vietnam şi Taiwan, a adăugat ministerul. "În plus, aceste exerciţii încalcă angajamentele asumate de China în Declaraţia privind conduita părţilor în Marea Chinei de Sud, adoptată în 2002", a reamintit Washingtonul.

Acest document semnat de ţările membre ale ASEAN (Asociaţi Naţiunilor din Asia de Sud-Est) prevede că toate părţile "vor evita orice activităţi susceptibile să complice ori să agraveze diferendele şi să ameninţe pacea şi securitatea", a scris Pentagonul. Este vorba despre "ultima dintr-o lungă serie de acţiuni ale Chinei pentru a afirma revendicări maritime ilegale şi a dezavantaja vecinii săi asiatici în Marea Chinei de Sud", potrivit comunicatului, transmite Agerpres.

Washingtonul afirmă, din contră, că doreşte o "regiune indo-pacifică liberă şi deschisă, unde toate ţările, mici şi mari, sunt în siguranţă şi suverane, libere de orice constrângere şi îşi pot dezvolta economia conform regulilor şi normelor internaţionale". Pentagonul, care a lansat un apel "tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere", a avertizat că "va continua să supravegheze" activităţile militare în regiune.

Arhipelagul Paracel, situat în largul coastelor Chinei şi Vietnamului, este revendicat de aceste două ţari, dar şi de Taiwan. De peste 40 de ani, el se află sub controlul Beijingului, care l-a militarizat mai ales instalând rachete.

US Navy patrulează frecvent în apropierea acestui arhipelag şi a Insulelor Spratly, mai la sud, pentru a afirma libertatea de navigaţie în apele internaţionale, spre marea iritare a Chinei care protestează constant.

Ctește și: Portavioanele USS Nimitz și USS Reagan vor ajunge în Pacific, în contextul activității militare a Chinei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel