Pentagonul consideră că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Cu siguranță, ucrainenii pot câștiga acest război. Dovada este în rezultatele, care se observă zi de zi, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

În cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina, Pentagonul a avansat, pentru prima dată, ipoteza că Ucraina are șanse destul de mari să învingă Rusia.

,,Bineînțeles că [n.a. Forțele Armate Ucrainene] pot câștiga [acest război]. Dovada, literalmente, constă în rezultatele pe care le vedem în fiecare zi … absolut pot să învingă”, a precizat, ieri, John Kirby, secretarul de presă al Departamentului american al Apărării, în timpul unui briefing.

Kirby a subliniat că Putin nu a luat Kievul, nu a răsturnat guvernul, iar după mai bine de o lună de ostilități, Rusia controlează doar o mică parte din teritoriul ucrainean.

"Putin nu a reușit să-și atingă absolut niciunul dintre obiectivele sale strategice în Ucraina. Mariupolul nu a fost încă luat. El și-a retras trupele de la Kiev. Și-a retras trupele de la Cernigov. Harkovul nu a fost luat. În sud, nu au luat Nikolaevul. Prin urmare, cred că dovada este literalmente în rezultatele pe care le vezi în fiecare zi”, a declarat oficialul.

Referindu-se la durata războiului, Kirby a remarcat că este imposibil de prezis exact când se va termina.

"Ar putea să se încheie astăzi, dacă Putin face ceea ce trebuie: retrage trupele, le trimite acasă și respectă suveranitatea ucraineană. Dar a ales o altă cale", a adăugat Kirby.

După ce a pierdut importante capacități de luptă în încercarea de a încercui și ataca capitala Ucrainei – Kiev, forțele ruse care acționau în zonă au fost nevoite să se retragă. O situație similară a avut loc și pe direcția Cernigov, la aproximativ 100 km N-NE de Kiev, trupele Moscovei părăsind pozițiile, după ce timp de 40 de zile au încercat, fără succes, să depășească apărarea ucraineană.

Potrivit evaluărilor Pentagonului, dar și Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate ucrainene, forțele ruse se vor concentra, în continuare, pe sudul Ucrainei, încercând să cucerească o zonă cât mai mare, care să permită funcționarea fără probleme a unui coridor terestru între Donbas și Crimeea. Un alt obiectiv important al trupelor ruse rămâne și cucerirea orașului Harkov din estul Ucrainei.

Totuși, încă nu se cunoaște exact dacă trupele ruse retrase din zonele Kiev și Cernigov vor fi aruncate în luptă în sudul și estul Ucrainei sau vor fi înlocuite, moralul lor fiind foarte scăzut. Iar, dacă Rusia nu aduce un suflu nou pe fronturile de sud și est, nu va avea capacitatea să depășească apărarea ucraineană și se va retrage la fel ca de la Kiev și Cernigov, încercând să salveze ce se mai poate salva din trupele sale demoralizate.

Între timp, confruntarea continuă în regiunea Herson, pe malul drept al Niprului, forțele ucrainene având inițiativa și aflându-se în ușor avantaj. SMG ucrainean estimează că dacă trupele sale vor recâștiga localitatea Nova Kahovka, aflată pe malul stâng al Niprului, orașul Herson va fi eliberat fără lupte.

Pe frontul de est, în zona Harkovului se înregistrează o ușoară acalmie. SMG ucrainean apreciază că, forțele ruse, după ce au cucerit localitatea Izium, nu dispun de trupe suficiente pentru a exploata breșa peste râul Severski Donețk prin dezvoltarea unei ofensive.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel