Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
ATACMS / Foto: Lockheed Martin
ATACMS / Foto: Lockheed Martin

SUA au trimis deja în secret rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina, iar Ucraina a lovit Crimeea cu ele săptămâna trecută, relatează Reuters cu referire la un oficial american.

Potrivit Reuters, rachetele au fost incluse în pachetul de ajutor militar acordat Ucrainei în valoare de 300 de milioane de dolari, pe care președintele american Joe Biden l-a aprobat pe 12 martie. Oficialul nu a precizat câte rachete au fost trimise.

Ulterior, Pentagonul a confirmat unui corespondent CNN că rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune au sosit în Ucraina la începutul acestei luni.

Potrivit oficialului, rachetele au fost folosite pentru prima dată în dimineața zilei de 17 aprilie pe aerodromul rusesc din Crimeea ocupată temporar, care se afla la aproximativ 165 km de linia frontului ucrainean.

Această informație este confirmată de Politico.

Atacul asupra aerodromului Djhankoi din 17 aprilie

În noaptea de 17 aprilie, exploziile au răsunat în baza aeriană Dzhankoi, din Crimeea, aflat la peste 160 de km de front. Localnicii au raportat incendii în zona aerodromului militar local.

Regimentul 39 de elicoptere din divizia a 27-a de aviație a Comandamentului 4 al Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene din Districtul Militar de Sud al Armatei Ruse și trei escadroane de aviație sunt staționate pe aerodromul Djhankoi.

Potrivit canalului de Telegram Vântul din Crimeea, trei lansatoare S-400 și două S-300 au fost distruse ca urmare a loviturii. În urma loviturii au existat morți și răniți în rândul armatei ruse.

Președintele Zelenski, în discursul său de seară din 17 aprilie, a comentat asupra atacului asupra bazei de la Djhankoi , menționând că Forțele Armate ucrainene „ au pus în aplicare o lovitură justă”. El a mulțumit militarilor pentru acuratețea lor.

Serhii Bratchuk, un reprezentant al Armatei de Voluntari ucrainene de Sud, a raportat că trupele ruse, după atacul Forțelor de Apărare asupra aerodromului din Dzhankoi, au mutat anterior avioane și elicoptere pe aerodromul din Kirovskyi .

Pe 18 aprilie, Statul Major a publicat un videoclip cu lansarea de rachete pe aerodrom. Ei au remarcat că, în urma loviturii de pe aerodromul militar, au fost distruse următoarele:

  • patru lansatoare S-400;

  • punct de control al apărării aeriene;

  • trei stații radar;

  • echipamente de supraveghere a spațiului aerian Fundament-M.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel