Pastor Brunson, eliberat din Turcia. Trump, întâlnire la Casa Albă

Ana Ionescu / 13 oct 2018 / 18:34

Preşedintele american Donald Trump i-a ''mulţumit'' sâmbătă omologului său turc Recep Tayyip Erdogan ''pentru ajutorul'' dat după eliberarea pastorului american Andrew Brunson după o lungă detenţie în Turcia.

Pastorul Brunson, care se află în zbor spre Washington, ''va fi alături de mine în Biroul Oval al Casei Albe la 14:30 (18:30 GMT) în această după-amiază. Este un mare creştin care a trecut printr-o experienţă atât de dificilă'', a scris Trump pe Twitter.

Liderul american a precizat că nu a existat nicio înţelegere între Washington şi Ankara pentru ridicarea sancţiunilor americane contra Turciei în schimbul eliberării pastorului Andrew Brunson. Un tribunal turc a ordonat vineri eliberarea din arestul la domiciliu a pastorului american Andrew Brunson, aflat în centrul unui scandal diplomatic între Ankara şi Washington.

De asemenea, instanţa de judecată l-a condamnat pe Brunson la trei ani şi 45 de zile de închisoare pentru acuzaţii de terorism, însă a făcut cunoscut că pastorul american nu va ispăşi sentinţa pentru că s-a aflat deja în detenţie din octombrie 2016.

Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El a fost acuzat de legături cu mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăieşte în exil în SUA şi pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. De asemenea, Andrew Brunson a fost acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune scoasă în afara legii în Turcia.

Detenţia şi apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara şi Washington. Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Andrew Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind la rândul ei taxele vamale la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy