”Parteneriatul fără limite”, primul test major. Xi Jinping merge la Moscova săptămâna viitoare. Iulia Timoșenko: Xi nu e dispus să se asocieze cu cel care pierde

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Xi Jinping și Putin vor lua parte, în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Xi Jinping și Putin vor lua parte, în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Liderul chinez va efectua o  vizită în Rusia săptămâna viitoare, au declarat vineri oficiali din ambele țări.

Vizita lui Xi la Moscova este o lovitură diplomatică, dată de președintele Putin, a cărui țară a fost supusă sancțiunilor internaționale fără precedent de când a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie 2022, scriu Reuters și Agerpres.

Preşedintele chinez Xi Jinping se va afla în Rusia în perioada 20-22 martie pentru o vizită de stat, în urma unei invitaţii lansate de preşedintele Vladimir Putin. Cei doi lideri vor aborda pe parcursul discuţiilor chestiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat extins şi cooperare strategică între cele două ţări, a precizat Kremlinul.

 

”Parteneriatul fără limite”, primul test major

 

Cu doar trei săptămâni înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Putin și Xi au încheiat un parteneriat "fără limite", în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea JO de iarnă. Luna trecută, liderii americani și europeni s-au declarat îngrijorați că Beijingul ar putea trimite arme în Rusia. Beijingul neagă informațiile și critică  livrările occidentale de arme către Ucraina.

Vizita de săptămâna viitoare survine în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort privit cu scepticism în Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului faţă de Rusia, mai notează Reuters. 

Totuși, este de așteptat ca președintele Xi să nu schimbe dramatic orientarea Chinei în privința războiului din Ucraina. Cel puțin, așa reiese din analiza fostului premier ucrainean Iulia Timoșcenko.

Într-un interviu acordat Digi24, Timoșcenko se declară sceptică în privința schimbării dramatice de atitudine a Chinei, după această vizită.

Timoșcenko arată că Beijingul și-a construit o imagine de susținător al păcii și nu este dispus să dea cu piciorul la eforturile administrației chineze din ultimele decenii. ”Cred şi mă îndoiesc că Xi Jinping şi poporul său ar risca să distrugă această poziţie a Chinei (care susține pacea n.r.), că sunt dispuşi ca China să fie percepută diferit”.

Fostul premier mai arată că Beijingul nu dorește să piardă ”piaţa uriaşă care este Europa”, prin sprijinirea fățișă a Rusiei

Timoșcenko mai explică și că liderul chinez nu dorește să fie asociat cu tabăra pierzătorilor. ”Un element important al lipsei sprijinului din partea Chinei este că conducerea sa nu ar fi niciodată dispusă să se asocieze cu cel care pierde. Iar Putin pierde acest război”, mai declară fostul premier ucrainean.

 

Discuție și cu Zelenski?

 

Nu este clar dacă președintele Xi se va întâlni sau va vorbi separat și cu Volodimir Zelenski.

Joi, miniștrii de externe ai Ucrainei și Chinei au vorbit la telefon. Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat că cei doi au discutat „principiul integrității teritoriale”. China a declarat că ministrul său de externe, Qin Gang, i-a spus omologului său ucrainean că Beijingul va „continua să joace un rol constructiv în încheierea conflictului, atenuarea crizei și restabilirea păcii”.

Dl Qin a spus că China este îngrijorată de faptul că conflictul se prelungește și ar putea „scăpa de sub control”. El a îndemnat ambele părți să „manifeste reținere” și să „reia cât mai curând posibil discuțiile de pace”, referindu-se la situația din Ucraina mai degrabă ca la o „criză” decât ca la un război.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, a declarat luni că Statele Unite l-au încurajat pe Xi să vorbească cu Zelenski, americanii sperând că aceste contacte vor descuraja China să furnizeze Rusiei arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel