Birchall, parteneriat UE - NATO: Pilon strategic

România a sprijinit în mod constant dezvoltarea unui veritabil parteneriat eficient între NATO şi Uniunea Europeană, ca pilon strategic al relaţiei transatlantice, poziţie susţinută ferm de Guvernul Dăncilă, a declarat viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.

"Complementaritatea şi consolidarea reciprocă a eforturilor depuse de NATO şi UE reprezintă principii fundamentale în sensul dezvoltării unui cadru cuprinzător şi eficient de cooperare NATO-UE. Atât NATO, cât şi UE au înregistrat o serie de realizări notabile în procesul de adaptare la noul context internaţional, un proces care nu poate fi considerat finalizat şi va trebui să continue în anii următori.

Chiar dacă există în continuare provocări şi obstacole de ordin practic, NATO şi UE au atins deja stadiul unui parteneriat cuprinzător, susţinut de o agendă consistentă şi pragmatică în şapte domenii de cooperare (hibrid, operaţiuni, securitate cibernetică, capabilităţi, industrie, exerciţii, sprijinirea partenerilor în eforturile de consolidare a capacităţilor), cu mai mult de şaptezeci de măsuri concrete", a declarat oficialul român.

Birchall a afirmat, totodată, că "facilitarea mobilităţii militare, o altă direcţie de lucru importantă iniţiată la nivelul NATO şi al UE, reclamă la rândul său o abordare concertată a NATO şi UE atât în ceea ce priveşte parametrii tehnici, cât şi implementarea geografică".

"Mobilitatea militară poate genera oportunităţi majore pentru creşterea sinergiei operaţionale dintre NATO şi UE, în special luând în considerare cerinţele militare şi priorităţile geografice deja definite în contextul NATO", a afirmat viceprim-ministrul român.

Birchall a mai precizat că dimensiunea de apărare şi securitate reprezintă o parte importantă a proiectului european şi a viitorului acestuia, iar România sprijină ferm consolidarea rolului UE în acest domeniu, complementar cu NATO şi în parteneriat cu SUA, inclusiv din perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru din 2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel