UPDATE. Parlamentul israelian a ales un nou preşedinte al ţării

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Israelului Reuven Rivlin Sursa foto: Twitter/Reuven Rivlin
Președintele Israelului Reuven Rivlin Sursa foto: Twitter/Reuven Rivlin

Parlamentul israelian alege, miercuri, un succesor al preşedintelui Reuven Rivlin, între o activistă cunoscută pentru credinţa sa şi un fost lider al opoziţiei cu experienţă în politică, relatează DPA.

Update:

Laburistul Isaac Herzog a fost ales miercuri preşedinte al statului Israel de către deputaţi, în plină criză politică şi cu numai câteva ore înainte de expirarea unui ultimatum pentru formarea unui guvern de coaliţie, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Fost preşedinte al Agenţiei Evreieşti, organizaţie care se ocupă de imigraţia în Israel, Isaac Herzog (60 de ani) devine al 11-lea preşedinte al statului evreu şi îl va înlocui pe Reuven Rivlin în această funcţie pe 9 iulie.

El a fost ales cu 87 voturi pentru, în timp ce contracandidata sa, Miriam Peretz, a obţinut 26 de voturi. Peretz nu are o experienţă atât de mare în politică, dar este foarte populară în societatea israeliană.

În Israel, funcţia de preşedinte este apolitică şi eminamente onorifică, în timp ce puterea executivă se află în mâinile prim-ministrului. Preşedintele poate totuşi acorda graţieri.

''Iau pe umerii mei greaua responsabilitate pe care mi-o daţi. Voi fi preşedintele tuturor, voi construi punţi între diferitele părţi ale societăţii noastre'', a declarat Herzog într-un discurs televizat, după anunţarea rezultatelor votului. 

Știrea inițială

Câştigătorul va prelua pe 9 iulie acest post în mare parte onorific. Înaintea alegerilor, mass-media israeliene au subliniat diferenţele dintre cei doi candidaţi, transmite Agerpres.

Miriam Peretz, o profesoară născută la Casablanca şi emigrată în Israel în copilărie, cu doi dintre fii ucişi într-un conflict armat, este văzută drept candidatul mai modest. Ea este respectată de mulţi pentru credinţa sa.

Isaac Herzog, considerat favorit, este laic, s-a născut la Tel Aviv şi a fost implicat mult timp în politică.

El a devenit în 2018 preşedinte al organizaţiei de ajutor Agenţia Evreiască, ce se ocupă de imigraţia spre Israel, printre altele. Tatăl său, Chaim Herzog, a ocupat funcţia de preşedinte al Israelului între 1983 şi 1993.

Reuven Rivlin a devenit preşedinte în 2014. Mandatul său de şapte ani nu poate fi reînnoit şi se va încheia pe 5 iulie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel