Parlamentul de la Chișinău a blocat construirea noului sediu al Ambasadei americane în R.Moldova

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Ambasada SUA în Republica Moldova a venit cu o primă reacție după decizia luată, pe 03 decembrie, de Parlamentul de la Chișinău privind anularea alocării fostului Stadion Republican pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA.

„Statele Unite regretă și critică (…) abrogarea Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei. Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova. Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului. După cum am spus în mod constant, orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică. Îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să regândească acest pas și să-și onoreze obligațiile asumate în urma negocierilor”, se arată în comunicatul ambasadei, potrivit Radio Chișinău.

Proiectul a fost votat ieri, în două lecturi, de către deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cei ai Partidului Șor și foștii deputați Pro Moldova, care au format platforma „Pentru Moldova”.

La rândul său, premierul moldovean Ion Chicu a criticat decizia Parlamentului de la Chișinău.

„Orice lege e lege. Dar, consider că este o eroare să abrogi/modifici o lege, care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici. Această convingere a mea e valabilă pentru relațiile noastre cu toți partenerii strategici pe care îi are țara noastră. Cu SUA și alți parteneri strategici avem relații foarte bune și consider că decizia de astăzi a legislativului privind terenul de pe (strada) Tighina nu este una reușită. Executivul s-a ghidat până acum după legea încă în vigoare și au fost efectuate mai multe activități cu caracter tehnic în comun cu partea americană”, a subliniat premierul Ion Chicu.

Comentariul autorului: În ultimele zile, Parlamentul de la Chișinău, controlat de proruși, a adoptat o serie de legi care îndepărtează R.Moldova de Occident, pot duce la federalizarea țării și lasă pe noul președinte de orientare proeuropeană, Maia Sandu, fără puteri esențiale în a controla politica statului. În acest sens, ieri, legislativul a schimbat subordonarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Președinție la Parlament. De asemenea, legislativul moldovean a votat proiectul privind anularea legii anti-propagandă, proiectul cu privire la statutul special al limbii ruse și proiectul cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

În acest moment, președintele ales pe 15 noiembrie, Maia Sandu, nu dispune de nicio pârghie importantă prin care să poată influența situația din R.Moldova. Singura modalitate de a schimba situația este desfășurarea de alegeri parlamentare anticipate, în prezent sprijinul populației pentru o politică proeuropeană fiind de aproape 60%. Pentru acest lucru este nevoie de ample demonstrații, deoarece actualul parlament nu va preda de bunăvoie puterea. Chemarea oamenilor în stradă întâmpină în momentul de față unele probleme, datorită riscurilor asociate pandemiei, dar și datorită posibilității deturnării manifestațiilor pașnice în unele violente. În această ultimă variantă, nu este exclus ca după modelul de secesiune din estul Ucrainei, din 2014, să asistăm la enclavizarea de facto a Găgăuziei și a altor zone ale țării cum ar fi orașul Bălți, din nordul țării. Lipsirea președintelui Maia Sandu de sprijinul Serviciului de Informații și Securitate, trecut acum sub controlul parlamentului, nu poate decât să ducă la apropierea de un astfel de scenariu.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel