Parlamentul bulgar a învins veto-ul președintelui pro-rus. Bulgaria va dona Ucrainei 100 de blindate BTR

Darius Muresan |
Data publicării:
Bulgaria, transportor blindat BTR-60PB-MD1. Photo credit: Wikipedia
Bulgaria, transportor blindat BTR-60PB-MD1. Photo credit: Wikipedia

Parlamentul bulgar a depăşit vineri veto-ul preşedintelui Rumen Radev (considerat pro-rus), prin care acesta s-a opus donării a 100 de vehicule blindate Ucrainei, o donaţie ce fusese deja aprobată într-un prim vot în noiembrie, informează Agerpres, care citează EFE.

Forul legislativ bulgar a aprobat din nou acordul cu 162 de voturi pentru - din partea parlamentarilor actualului guvern pro-euroatlantic de centru-dreapta -, împotrivă votând 55 de deputaţi ai unor formaţiuni considerate apropiate de Moscova, cum ar fi Partidul Socialist şi formaţiunea ultranaţionalistă Renaşterea.

Dat fiind că acordul a fost aprobat după ce a fost retrimis în legislativ de către preşedinte, şeful statului nu-şi poate exercita din nou dreptul de veto.

Radev, un fost comandant al forţelor aeriene, şi-a argumentat refuzul prin faptul că donaţia ar slăbi securitatea naţională şi capacităţile de apărare ale ţării.

Donaţia de vehicule de transport de trupe BTR a fost convenită în august, când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bulgaria, şi prevede livrarea acestor vehicule blindate cu opt roţi, construite în anii 1960 şi 1970, împreună cu armamentul şi piesele de schimb aferente.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel