Parlamentul a aprobat înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat marţi o scrisoare a preşedintelui Klaus Iohannis care propune Parlamentului înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE), cu indicativ de unitate militară pe teritoriul României, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.

"Pe fondul modificării radicale a mediului internaţional de securitate, la Summit-ul NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2018, una dintre deciziile cele mai importante adoptate a vizat adaptarea Structurii de Comandă a NATO, reliefând importanţa strategică a regiunii Mării Negre, pentru securitatea spaţiului euro-atlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. În aceste condiţii, şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră s-a oferit să constituie pe teritoriul naţional o capabilitate multinaţională de comandă şi control în domeniul terestru - Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud -Est (HQ MNC-SE) care va fi pusă la dispoziţia NATO ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare, propunere aprobată de Consiliul Nord-Atlantic în luna iunie 2019", se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de şeful statului.

În acest context, adaugă documentul, ministrul Apărării Naţionale a fost mandatat să informeze autorităţile politice similare NATO, aliaţii şi partenerii strategici despre demersurile României privind constituirea Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud -Est (HQ MNC-SE), în vederea susţinerii promovării şi negocierii modalităţilor de constituire, organizare şi funcţionare pe teritoriul naţional a acestei structuri.

"În conformitate cu prevederile art 3, litera b din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate pe teritoriul României, actualizată, la solicitarea ministrului Apărări Naţionale cu avizul CSAT, propun Parlamentului României să aprobe înfiinţarea Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE), cu indicativ de unitate militară, pe teritoriul României, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti", se arată în scrisoarea preşedintelui, transmite Agerpres.

Comandamentul va avea statut de comandament militar internaţional, subordonat pe linie de comandă unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel