Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Casa Albă, flickr / Statul Major General, facebook
Foto: Casa Albă, flickr / Statul Major General, facebook

Dacă vor prelua controlul asupra Congresului, republicanii vor avea mai multă influență asupra finanțelor SUA - iar tonul de la Washington va fi complet diferit. 

Europa se confruntă cu o realitate îngrijorătoare: poate pierde cel mai generos donator din NATO pentru apărarea Ucrainei, odată cu eventuala victorie a republicanilor în viitoarele alegeri legislative.

Odată ajunși într-una dintre cele două camere ale Congresului după alegerile din noiembrie, republicanii ar putea cere europenilor să crească efortul bugetar alocat apărării.

„Aliații noștri trebuie să înceapă să rezolve problema în propria curte înainte de a ne cere mai mult ajutor”, spune Tim Burchett , unul din reprezentanții republicanilor în Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei.

„Este oribil ceea ce fac rușii”, a adăugat Burchett, dar problema unei Chine tot mai asertive este ”mai amenințătoare pentru SUA decât ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

 

”Creșteți finanțarea armatei”

 

Diferența uriașă între finanțările SUA și a europenilor este o problemă pentru republicani, scrie Politico. Aceștia susțin că războiul Rusiei în Ucraina este o amenințare mult mai mare pentru Europa decât pentru SUA.

Valoarea de referință de 2% din PIB este „ceea ce ne-am aștepta” de la aliați, a declarat și secretarul american al apărării, Lloyd Austin , la începutul acestei luni.

Acest lucru va fi dificil pentru multe guverne europene, care se confruntă cu probleme economice acasă. Marea Britanie, de exemplu, s-a angajat să respecte o țintă de 3% din PIB, dar a recunoscut recent că ar putea rata ținta, având în vedere problemele economiei britanice.

Dacă vor prelua controlul asupra Congresului, republicanii vor avea mai multă influență asupra finanțelor SUA și asupra tonului care vine de la Washington.

”Ucraina este importantă, dar, în același timp, Ucraina nu poate fi singura problemă și nu i se poate da un cec în alb”, atrage atenția liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy.

 

Politicienii europeni urmăresc atent ce se întîmplă la Washington

 

La Bruxelles, unii oficiali insistă că nu trebuie să ne facem griji.

„Există un sprijin larg pentru Ucraina din partea ambelor părți”, a declarat David McAllister , președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Într-adevăr, în timp ce aripa apropiată de Donald Trump din Partidul Republican se opune ajutorului continuu acordat Ucrainei, mai mulți republicani tradiționali au susținut de fapt ajutorul lui Biden pentru Kiev.

„Dacă republicanii au majoritate în comitetele Congresului, mă aștept că va avea un impact asupra discuțiilor despre ce arme să livreze Ucrainei”, a spus McAllister. „Dar în cele din urmă președintele păstrează un control semnificativ asupra politicii externe”.

Europarlamentarul polonez Witold Waszczykowski , vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe, a spus, de asemenea, că nu se așteaptă ca Congresul dominat de republicani să schimbe politica privind Ucraina și îndeamnă Washington să pună mai multă presiune asupra Europei.

„Polonia și alte țări din flancul estic nu pot convinge suficient europenii să sprijine Ucraina”, a declarat Waszczykowski.

Politicianul polonez remarcă o anumită ”oboseală” în capitalele europene, care ar vrea să șteargă totul cu buretele, iar raporturile cu Rusia să revină la situația de dinainte de 24 februarie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel