Până la sfârșitul anului, economia Belarusului ar putea fi integrată cu cea a Federației Ruse

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Economia belarusă, care suferă de pe urma sancțiunilor europene, s-ar putea integra în zona economică rusă până la sfârșitul acestui an, a informat agenția BelTA citând o declarație a ambasadorului belarus la Moscova, Vladimir Semashko.

Vor fi create piețe comune pentru energie și transport, vor fi unificate sistemele juridice pentru impozite și vamă și vor fi elaborate planuri generale de dezvoltare industrială și economică. Potrivit lui Semashko, în acest moment Moscova și Minskul au adoptat deja anumite măsuri de apropiere economică între cele două țări.

“Astăzi am ajuns cu adevărat la concluzia că trebuie să consolidăm baza economică a Uniunii Rusia-Belarus”, a declarat ambasadorul.

Vladimir Semashko a adăugat că, din ianuarie până în mai 2021, comerțul dintre statele aliate a crescut cu o treime față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, Belarusul ocupă locul patru pe lista partenerilor comerciali ai Federației Ruse.

Cu toate acestea, observă diplomatul belarus, deși economia rusă este mult mai mare decât cea din Belarus, “Rusia nu va absorbi țara vecină în sens economic - integrarea viitoare va fi benefică pentru ambele părți și le va spori acestora competitivitatea”.

Comentariul autorului: Așa cum era de așteptat, Rusia a valorificat la maximum situația creată de criza apărută în Belarus după alegerile prezidențiale din 10 august 2020.

Dacă până atunci Aleksandr Lukașenko mai opunea o oarecare rezistență planurilor lui Putin de extindere a controlului asupra Belarusului, odată cu escaladarea crizei postelectorale și sprijinului total acordat de Moscova regimului de la Minsk, Lukașenko a fost determinat să încline și mai mult balanța către Kremlin.

În plus, sancțiunile impuse Belarusului de către statele occidentale, deși au avut ca scop stoparea campaniei de represiune a regimului autoritar de la Minsk, au contribuit în mod evident la luarea deciziei de consolidare a proceselor de integrare dintre Federația Rusă și Republica Belarus, aceasta din urmă având încă dinaintea aplicării sancțiunilor un grad ridicat de dependență economică față de “sora mai mare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel