”Nici nu mai știi dacă sunt ucrainene sau rusești”. Inflația de drone din prima linie face imposibilă orice acțiune surpriză pe front

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Sunt atât de multe drone care patrulează pe cerul pe frontul din Ucraina, vânând orice mișcare, încât este aproape imposibil ca trupele ucrainene sau ruse să treacă pe câmpul de luptă fără a fi observate și ucise.

Dronele ieftine le-au oferit inițial soldaților ucraineni un avantaj pe câmpul de luptă. Operatorii și-au perfecționat în curând abilitățile până la punctul în care pot urmări un singur infanterist și „plonjează” în spatele lui sau intră în tranșee și adăposturi, arată un material The Washington Post.

Dar rușii s-au orientat rapid și au început să producă în masă propriile drone. Zonele din jurul liniei frontului, care sunt de obicei numite „zona gri”, potrivit publicației, s-au transformat într-o „zonă a morții” de ambele părți.

 

”Blitzkrieg al dronelor”

Drone rusești

Operatorii ucraineni de drone raportează că pot exista până la o sută de drone de recunoaștere și atac care zboară înainte și înapoi pe o rază de zece kilometri în jurul liniei frontului.

„Cel mai greu este să afli dacă sunt drone ucrainene sau rusești”, a spus unul dintre ei, care s-a identificat drept Stanislav. „Când vezi 10 drone pe cer, este greu de spus dacă este drona ta care se întoarce de la recunoaștere pe teritoriul controlat de Rusia sau dacă este drona lor care sosește pentru a supraveghea sau ataca teritoriul controlat de Ucraineană”, a explicat el.

„La ceea ce asistăm în acest moment este un blitzkrieg al dronelor”, a declarat Andrew Coté, șeful BRINC Drones, o companie americană care produce drone de luptă și le trimite printre altele pe frontul ucrainean.

Potrivit lui, dronele schimbă jocul în Ucraina, așa cum au fost tancurile în Primul Război Mondial.

Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.

The Washington Post remarcă faptul că progresul tehnologic a salvat probabil multe vieți de la început, deoarece operatorii de drone pot „lucra” puțin mai departe de linia de contact decât infanteriei tradiționale.

Însă, din cauza dronelor cu imagini termice, soldații de pe ambele părți ale frontului nu se pot deplasa în siguranță nici măcar noaptea, ceea ce a crescut semnificativ numărul de victime în rândurile armatelor ruse și ucrainene în ultimele luni.

Cerul supraaglomerat cu dronele combinate cu câmpuri minate extinse și lipsa muniției și a trupelor fac acum practic imposibil ca Ucraina să efectueze o ofensivă majoră, dar și Rusia se confruntă cu aceeași problemă.

Rușii, care au stocuri de rachete și avioane, încearcă să pătrundă mai mult după ce au ocupat Avdiivka în estul Ucrainei. Sâmbătă, comandantul-șef ucrainean Oleksandr Sîrskîi a avertizat că situația de pe frontul de est s-a „înrăutățit semnificativ”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel