Până la 5% din bărbații ucraineni evită mobilizarea. Guvernul și Rada Supremă caută soluții pentru creșterea gradului de recrutare

Cătălin Costea |
Data publicării:
Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În cei doi ani care s-au scurs de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, agențiile de aplicare a legii din Ucraina au descoperit aproximativ 400 de rețele criminale specializate în evitarea efectuării serviciului militar și facilitarea plecării în străinătate a cetățenilor apți pentru mobilizare, după cum a anunțat un purtător de cuvânt al Serviciului Graniței de Stat al Ucrainei, pe 17 martie.

„În totalitate, agențiile de aplicare a legii au descoperit aproximativ 400 de grupuri infracționale organizate care, contra cost, promiteau oamenilor asistență în călătoriile ilegale peste graniță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Graniței de Stat, Andriy Demchenko, într-o emisiune TV națională.

Entitățile criminale specializate în sustragerea de la efectuarea  serviciului militar percep între 7.000 și 10.000 de dolari pentru a furniza certificate false prin care persoanele sunt declarate inapte pentru serviciul militar din motive de sănătate.

Potrivit agenției ucrainene Ukrinform, doar în 2023 polițiștii de frontieră au reținut aproximativ 8.000 de persoane pentru că au încercat să treacă granița prin alte zone decât punctele de trecere a frontierei, în timp ce alte 3.000 de persoane au prezentat documente falsificate la punctele de trecere.

În timp ce forțele ucrainene se confruntă cu provocarea de a menține numărul necesar al personalul militar, o analiză a BBC efectuată în noiembrie 2023 arăta că aproximativ 20.000 de bărbați ucraineni au reușit să se sustragă de la recrutare, găsind diferite căi pentru a părăsi țara.

Reprezentantul președintelui în Rada Supremă (parlament), Fedor Venislavsky, a declarat cu puțin timp în urmă că între unu și cinci la sută dintre ucraineni încearcă să evite mobilizarea.

În aceste condiții, Guvernul ucrainean care și-a propus să-și intensifice eforturile de mobilizare în 2024, s-a angajat să schimbe abordarea recrutării militare, oferind mai multe opțiuni potențialilor recruți.

De asemenea, Rada Supremă analizează acum un nou proiect de lege a mobilizării, după ce versiunea inițială, care a dat naștere mai multor discuții contradictorii, a fost retrasă.

Conform legii marțiale, bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să părăsească țara, deoarece pot fi chemați oricând pentru efectuarea serviciului militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel