Pakistanul vrea să reducă decalajul naval față de India prin achiziții militare din China și Turcia

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Corvetă clasa Babur, sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia
Corvetă clasa Babur, sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia

Pakistanul încearcă să-și modernizeze arsenalul naval pentru a acoperi golurile operaționale și tehnologice față de India, iar China și Turcia reprezintă principalele surse de tehnică militară pentru marina pakistaneză.

Modernizarea efectuată de marina pakistaneză vizează creșterea pregătirii de luptă și a capacității ofensive, reorganizarea structurii forței navale în cadrul programelor de achiziție și dezvoltare, care se bazează pe: creșterea numărului de unități la peste 50 de nave de război de diferite tipuri și misiuni; modernizarea submarinelor pakistaneze, achiziționarea de submarine noi și calificarea echipajelor pe cele opt submarine Hangor; dezvoltarea capabilităților rachetelor (nucleare și non-nucleare), în special a  rachetelor de croazieră Harba, rachetelor balistice anti-nave și atac terestru P282; înlocuirea avioanelor de patrulare marină P-3C Orion cu 10 avioane comerciale transformate pentru a deveni avioane de patrulare marină; achiziționarea de vehicule aeriene de luptă fără pilot și a 20 de nave ușoare dotate  cu tunuri indigene, care vor fi operaționale până în 2025.

De asemenea, se urmărește înființarea Institutului de cercetare și dezvoltare navală, care, în prezent, este implicat în programe precum Fregata Jinnah, submarine din clasa Hangor, sisteme de bruiaj fără pilot, arme energetice dirijate, sisteme de apărare costieră pentru supravegherea sonarului subacvatic, vehicule subacvatice și vehicule aeriene de luptă fără pilot;

Elementele recente de strategie a securității naționale a Pakistanului prevăd ca amenințări maritime: dezvoltarea rapidă a marinei indiene și extinderea acesteia în străinătate, disputa navală SUA-Iran, războiul yemenit, terorismul maritim, pirateria și contrabanda cu droguri și ființe umane.

 

Contractele Pakistanului cu China

 

Pakistanul a contractat patru fregate moderne și opt submarine de la aliatul său, China, ca parte a eforturilor de modernizare a marinei și de creștere a capacității ofensive.

Fregatele multirol Type-054A/P sunt înzestrate cu cele mai noi sisteme de suprafață, subacvatice, antiaeriene și gestionare a luptei. Acestea dețin o gamă diferită de senzori față de varianta Type-054A, fiind echipate cu radarul de cercetare de mare distanță SR2410C și cu radarul de supraveghere aeriană de tipul 517 / SUR17B.

Submarinele diesel-electrice Type-039B vor combina sisteme de senzori și armament chinezești și pakistaneze. Noile submarine sunt o variantă a Type-039A, din clasa chineză Yuan. Construcția va fi împărțită între China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) și Karachi Shipyard & Engineering Works (KSEW) din Karachi.

             

Tranzacțiile Pakistanului cu Turcia

 

Pakistanul a contractat nave de război în cadrul proiectului turc Millegem. Acordul include patru corvete și patru fregate.

Corvetele, din clasa Babur, au la bază programul de corveta clasa ADA cu modificarea dimensiunilor și corpului corvetei și înlocuirea unor sisteme de armament cu sistemele chinezești și pakistaneze;

Fregatele, din clasa Jinnah, se bazează pe programul fregatei turcești din clasa Istanbul. Fregata va avea opt celule de lansare verticale VLS și va utiliza rachete CAMM ER de la MBDA. Fiecare celulă va fi prevăzută cu patru rachete gata de lansare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel