Opoziția germană forțează: Vrea vot în Bundestag pentru transferul rachetelor Taurus în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA

Spre deosebire de unele state europene care încep să-și nuanțeze tonul față de invazia rusă (a se vedea declarațiile ministrului italian al apărării care dorește să lege un viitor sprijin militar de începerea negocierilor de pace cu Rusia) majoritatea clasei politice din Germania este solid angrenată în sprijinul împotriva agresiunii ruse din Ucraina.

Astfel, partidul de opoziție german, Uniunea Creștin Democrată (CDU), care pledează pentru furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, crește presiunea asupra guvernului federal, scrie NTV.

Liderul CDU, Friedrich Merz, a spus că grupul parlamentar al partidului pe care îl conduce dorește să înainteze Bundestag-ului o propunere de rezoluție prin care livrarea rachetelor Taurus să fie supusă la vot. Acesta va avea loc după ce comisarul pentru apărare Eva Högl de la Partidul Social Democrat din Germania va prezenta un raport.

„Evaluăm situația din Ucraina ca fiind din ce în ce mai critică”, a explicat Merz.

El crede că în prezent armata ucraineană nu are „nicio perspectivă” de a respinge forțele de ocupație ruse. În același timp, rachetele de croazieră Taurus ar putea influența situația. 

Potrivit acestuia, în timpul votului prin apel nominal, unii membri ai guvernului german, care și-au exprimat sprijinul pentru transferul rachetelor Taurus în Ucraina, contrar poziției cancelarului Olaf Scholz, ar putea „să-și susțină cuvintele cu acțiuni”.

 

Ucraina oferă garanţii că rachetele Taurus vor fi folosite exclusiv în interiorul granițelor sale recunoscute internațional

Racheta de croazieră Taurus

Zilele trecute, liderul opoziției Uniunea Creștin Democrată (CDU) din Germania, Friedrich Merz, a cerut din nou guvernului țării să predea Ucrainei rachetele Taurus cu rază lungă de acțiune. El a subliniat că acestea ar putea distruge Podul Crimeei. 

Aceasta nu este prima declarație de acest fel a lui Friedrich Mertz. Anterior, el a mai cerut ca Scholz să predea aceste rachete Ucrainei cât mai curând posibil.

Kievul a asigurat în repetate rânduri că acestea vor fi folosite numai în interiorul granițelor Ucrainei.

Încă din vara trecută, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, îndemna Germania și Statele Unite să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune Taurus și ATACMS, asigurând că acestea vor fi folosite numai în interiorul granițelor Ucrainei.

,,Rachetele cu rază lungă de acțiune s-au dovedit a fi cruciale. De aceea, Taurus și ATACMS sunt esențiale pentru succesul Ucrainei și le cerem partenerilor să le furnizeze cât mai curând posibil", a precizat atunci Dmitro Kuleba într-un mesaj publicat Twitter.

Rachetele de croazieră aer-sol Taurus au o rază de acțiune de peste 500 de kilometri și sunt similare ca aspect cu rachetele Storm Shadow/Scalp, fiind dezvoltate de același fabricant – MBDA.

De atfel, variantele Storm Shadow/Scalp destinate echipării forțelor armate britanice/franceze au o rază de peste 500 de km, varianta de export fiind limitată la 250 - 300 de km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel