Comentariile care au provocat furie la Tel Aviv: Șeful diplomației UE are interzis la vizite oficiale în Israel (oficial israelian)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official

Borrell nu este oprit să meargă în Israel, dar Ministerul de Externe nu intenționează să-l primească în vizită oficială.

Israelul nu va permite Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, să facă o vizită oficială în țară, a declarat un oficiali israelian, citat de publicația Times Of Israel.

Decizia vine ca reacție la comentariile șefului diplomației europene privind spirala crescândă a violenței în Israel. ”Violența din partea coloniștilor israelieni din Cisiordania amenință din ce în ce mai mult viețile și mijloacele de trai ale palestinienilor”, se arăta în articolul semnat de Josep Borrell, care mai susține că extremismul crește de ambele părți.

Comentariile sunt „revoltătoare”, a declarat un oficial israelian pentru The Jerusalem Post, confirmând un raport publicat pentru prima dată la radioul armatei miercuri dimineață.

Borrell nu este interzis în țară, dar Ministerul de Externe nu intenționează să-l găzduiască pentru o vizită oficială, în lumina articolului pe care l-a publicat în Project Syndicate săptămâna trecută, a declarat un oficial israelian.

Israelul și UE au un parteneriat comercial strâns, statul evreu având adesea același acces la multe programe și proiecte de cercetare UE ca și statelor membre.

Cu toate acestea, Bruxelles-ul are de multă vreme o relație tensionată cu Israelul, având în vedere diferențele lor de politică în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian.

Tensiunile legate de acest conflict, în special despre activitatea de colonizare israeliană, au împiedicat reunirea Consiliului de Asociere UE - Israel timp de un deceniu.

Activitatea Consiliului a fost resuscitată de fostul prim-ministru Yair Lapid, în octombrie 2022, după ce acesta a afirmat angajamentul Israelului de a soluționa conflictul în două state la Adunarea Generală a ONU din septembrie.

De asemenea, președintele Israelului Isaac Herzog a vizitat Bruxelles-ul în ianuarie și s-a adresat Parlamentului European.

Dar tensiunile au izbucnit rapid de când prim-ministrul Benjamin Netanyahu a preluat mandatul în decembrie, Consiliul UE nereușind să ajungă la un acord privind desemnarea Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene ca entitate teroristă, atunci când miniștrii săi de externe s-au întâlnit la Bruxelles, în februarie.

De asemenea, UE a fost alertată de politicile noului guvern cu privire la conflictul israeliano-palestinian, precum și de programul guvernului Netanyahu de revizuire judiciară, despre care blocul de 27 de membri se teme că ar putea slăbi democrația israeliană. Parlamentul European a organizat o dezbatere pe această temă, marți.

Ministrul de externe Eli Cohen a vorbit cu Borrell înainte de dezbaterea parlamentară și i-a cerut ca aceasta să fie anulată. 

Un oficial european a spus că Israelul nu a notificat Bruxelles-ul cu privire la poziția sa cu privire la vizita lui Borrell, menționând că oficiali israelieni la nivel înalt au vizitat Bruxelles-ul în trecut și au participat la o întâlnire informală a miniștrilor de externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel