Operație de desant rusesc aeropurtat pentru capturarea centralei nucleare din regiunea Nikolaev

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

În această dimineață, în jurul orei 10.00, șeful administrației regionale de stat Nikolaev, Vitaliy Kim, a anunțat pe canalul de telegram că patru elicoptere au aterizat la 10 km nord-vest de orașul Nikolaev, în zona localității Balovnoe.

Nikolaevul, cu o populație de aproape 500.000 de locuitori, situat pe fluviul Bugul de Sud, este după Odessa, cel mai important oraș din sudul Ucrainei, fiind un nod de transport multimodal de capacitate mare (port maritimo-fluvial, nod rutier și feroviar, aeroport internațional).

Trupele aeropurtate ruse folosesc de regulă elicoptere Mi-17 și Mi-26 pentru operațiile de desant, primele având o capacitate de până la 24 de militari, iar celelalte mult mai mare ajungând până la 90 de militari.

Tot în această dimineață, Anton Gherașcenko – consilier al ministrului ucrainean de interne, a informat pe canalul său de telegram, că alte 20 de elicoptere rusești zburau spre raionul Voznesensk (aproximativ 100 km N-NV de Nikolaev), unde se află centrala nucleară Ucraina-Sud.

Anterior, forțele ruse au capturat după două zile de război centrala nucleară de la Cernobâl, ultimul reactor închis în anul 2000, iar pe 28 februarie erau semnalate în orașul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa. Deocamdată, partea ucraineană nu a confirmat pierdere centralei Zaporojie

Alte centrale nucleare funcționale de pe teritoriul Ucrainei se află în regiunile Hmelnițki (vestul Ucrainei, la aproximativ 270 km SV de Kiev) și Rovno (tot în vest, la aproximativ 300 km V de Kiev).

Dacă se confirmă informațiile, iar operația de desant aerian reușește, forțele ruse vor avea în zona centralei nucleare Ucraina-Sud din localitatea Yuzhnoukrainsk, în jur de 1.500 de militari – echivalentul a trei batalioane de infanterie, care, cel mult, vor fi înzestrate cu artilerie ușoară - medie (calibru mai mic de 200 mm).

Forțele rusești desantate la 10 km N-V de Nikolaev ar avea ca misiune principală, să interzică venirea unui detașament ucrainean de la Nikolaev în sprijinul militarilor care apără centrala nucleară Yuzhnoukrainsk.

Militarii ruși pot captura centrala nucleară Ucraina-Sud, dar au șanse mici să o păstreze, deoarece forța principală de invazie din direcția sud este încă blocată pe malul stâng al Niprului la 160 de km de  Yuzhnoukrainsk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel