ONU nu poate verifica circumstanțele doborârii avionului rusesc (Reuniunea Consiliului de Securitate)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

La solicitarea Moscovei, Consiliul de Securitate al ONU a discutat, vineri seara, la o întâlnire extraordinară despre prăbușirea unui avion militar rus în regiunea Belgorod. 

Kremlinul folosește în continuare toate mijloacele de propagandă pentru canaliza atenția asupra Ucrainei pentru doborârea avionului de transport Il-76.

Secretarul general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a declarat că organizația nu este în măsură să verifice circumstanțele accidentului aviatic, potrivit Reuters.

„Dar este clar că acest incident a avut loc în contextul invaziei ruse a Ucrainei”, a spus DiCarlo la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. „Pentru a preveni escaladarea ulterioară, solicităm tuturor părților implicate să se abțină de la acțiuni, declarații sau acuzații care ar putea aprinde și mai mult un conflict deja periculos”, a adăugat ea.

În ciuda acestei solicitări, diplomații ruși și ucraineni au avut schimbur dure de replici în timpul reuniunii, a remarcat agenția AP. Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a acuzat Ucraina de un atac premeditat în care Kievul și-a sacrificat propriii cetățeni „intereselor geopolitice occidentale”.

Dimpotrivă, reprezentantul ambasadorului ucrainean Cristina Haiovișin a spus că Rusia nu a asigurat siguranța prizonierilor ucraineni și nu a informat Kievul despre transportul acestora. Totodată, ea se îndoia că în locul în care s-a prăbușit avionul ar fi zeci de morți.

Un avion militar rusesc Il-76 s-a prăbușit miercuri dimineață în regiunea Belgorod din Rusia. Moscova susține că a fost doborâtă de o rachetă antiaeriană trasă de pe teritoriul ucrainean, ucigând toți cei aflați la bord, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni transportați pentru schimb. Autoritățile ruse nu și-au fundamentat afirmațiile și este imposibil să le verifice în mod independent.

Kievul cere o anchetă internațională asupra incidentului. El nu a confirmat sau infirmat fără echivoc implicarea sa în doborârea avionului sau prezența prizonierilor ucraineni în avion.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel