ONU a avertizat că Sudanul de Sud alunecă din nou într-un "conflict pe scară largă"

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Soldații ai Armatei Guvernamentale de Eliberare a Poporului din Sudan (SPLA)
Soldații ai Armatei Guvernamentale de Eliberare a Poporului din Sudan (SPLA)

Un raport al Organizației Națiunilor Unite a avertizat că Sudanul de Sud riscă să alunece din nou într-un "conflict pe scară largă", din cauza ritmului lent al reformelor și a punerii în aplicare a Acordului de pace din 2018, solicitând menținerea embargoului asupra armelor.

Raportul anual al experților Organizației Națiunilor Unite responsabili cu punerea în aplicare a sancțiunilor și embargoului asupra armelor impus Sudanului de Sud, începând din 2018, a arătat că, în lumina recentelor cereri de demisie a liderilor țării, "ar trebui luate măsuri urgente pentru a preveni revenirea la conflict pe scară largă”.

Experții au solicitat "o nouă dinamică din partea partenerilor regionali și internaționali, pentru a aborda nesiguranța și diviziunile politice în creștere din Sudanul de Sud".

Aceștia au cerut, de asemenea, menținerea embargoului asupra armelor, care se încheie la 31 mai 2021, și impunerea de noi sancțiuni celor care se opun punerii în aplicare a acordului de pace și împiedică distribuirea ajutoarelor umanitare, solicitând și o evaluare independentă a modului în care guvernul își gestionează stocurile de arme.

Din februarie 2020, ritmul lent al reformelor introduse de guvern și implementarea selectivă a acordului pentru soluționarea litigiilor în Sudanul de Sud au împiedicat orice consolidare a protecției civililor și orice perspectivă de pace pe termen lung, se arată în raportul ONU.

Raportul a evidențiat că numărul persoanelor care au nevoie de ajutor în Sudanul de Sud în 2021 este fără precedent. Peste 8,5 milioane de persoane au nevoie de ajutoare umanitare, într-un moment în care guvernul a pus obstacole birocratice în calea furnizării acestora, iar conflictul în curs a împiedicat distribuirea lor în condiții de siguranță.

Războiul civil din Sudanul de Sud, care a durat 6 ani și s-a soldat cu 380.000 de morți, s-a încheiat oficial cu formarea unui guvern de unitate națională în februarie 2020.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel