Oliver Varhelyi: UE trebuie să avanseze cu procesul de extindere şi ''nu mai poate irosi timp''

S.I. Catalin |
Data publicării:

Uniunea Europeană trebuie să avanseze cu procesul de extindere şi ''nu mai poate irosi timp'' în această privinţă, susţine comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, într-un interviu publicat luni de cotidianul ungar Magyar Nemzet, transmite MTI.

Obiectivul Uniunii Europene a rămas acelaşi, respectiv începerea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Macedonia de Nord, este de părere Varhelyi, adăugând că în iunie sunt planificate să fie lansate conferinţele interguvernamentale cu cele două ţări, potrivit Agerpres.

Referitor la opoziţia Bulgariei faţă de lansarea negocierilor oficiale de aderare cu Macedonia de Nord, comisarul european a ţinut să remarce că UE depune toate eforturile posibile ''pentru a rezolva situaţia''. ''Dacă aceste eforturi eşuează, trebuie să luăm în considerare lansarea discuţiilor interguvernamentale doar cu Albania'', a explicat el, adăugând că ''o dispută bilaterală nu poate întârzia întregul proces de extindere''.

În noiembrie anul trecut, Bulgaria a informat Comisia Europeană că nu acceptă proiectul cadrului de negociere propus pentru Macedonia de Nord şi proiectul de declaraţie aferentă întrucât nu sunt incluse garanţiile necesare pentru îndeplinirea condiţiilor prezentate de Sofia. Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

Pe de altă parte, întrebat dacă Uniunea Europeană va livra vaccinuri împotriva COVID-19 ţărilor vizate de politica de vecinătate, Oliver Varhelyi a răspuns că planul este de a furniza vaccinuri partenerilor estici, de preferat conform unei scheme similare livrărilor către Balcanii de Vest.

''În plus, Comisia Europeană intenţionează să furnizeze în viitorul apropiat aproximativ 1,5 milioane de doze de vaccin Estului (ţărilor din Parteneriatul Estic, n.red.) cu ajutorul guvernului polonez care acţionează ca intermediar. O altă veste bună este că Ungaria va ajuta Polonia la această iniţiativă'', a mai spus comisarul european pentru vecinătate şi extindere. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel