Oleksi Arestovici: Forţele ruse se pregătesc pentru "cea mai grea bătălie" la Herson

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Forţele ruse se pregătesc pentru "cea mai grea bătălie" la Herson şi nu dau semne că ar fi dispuse să renunţe la cel mai mare oraş ucrainean ocupat, a afirmat Oleksi Arestovici, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o declaraţie video difuzată marţi seara.

"La Herson totul este clar. Ruşii se reaprovizionează, îşi întăresc gruparea de acolo", a spus oficialul de la Kiev, citat de Reuters. "Înseamnă că nimeni nu se pregăteşte să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea bătălie va avea loc pentru Herson", a apreciat el.

Contraofensiva ucraineană i-a respins în ultimele săptămâni pe ocupanţii ruşi, care riscă să fie blocaţi pe ţărmul de vest al Niprului, unde se află Hersonul controlat de Rusia încă de la începutul invaziei. Acum, autorităţile locale numite de Moscova evacuează locuitorii pe malul de est al râului.

Reuters consideră că regiunea ucraineană Herson este cea mai importantă strategic dintre cele patru a căror anexare a fost proclamată în septembrie de preşedintele rus Vladimir Putin. Hersonul domină atât singura legătură terestră dintre teritoriile ocupate de ruşi şi peninsula Crimeea, anexată în 2014, cât şi zona unde se varsă Niprul în Marea Neagră.

Iuri Sobolevski, membru al consiliului regional ucrainean din Herson, afirmă că autorităţile ruse care au înlocuit administraţia sa fac presiuni tot mai mari asupra locuitorilor să plece. "Procedurile de căutare şi filtrare se intensifică, la fel ca şi percheziţiile în automobile şi locuinţe", a scris el pe Telegram.

În regiunea Nikolaev (Mikolaiv), la nord şi vest de oraşul Herson, au avut loc marţi dueluri de artilerie, relatează Rîbar, un canal pro-rus din serviciul de mesagerie online Telegram. Acesta precizează că forţele ucrainene au încercat să îşi consolideze poziţiile în districtul Işcenka din nord, dar au fost respinse pe aliniamentele anterioare şi că militarii ucraineni se pregătesc acum să avanseze pe tot frontul.

Un reporter Reuters dintr-un cătun izolat din apropiere de linia frontului de la Herson a relatat că localnicii speră ca forţele ruse să se retragă în curând.

Mulţi locuitori au fugit din regiunea unde lipsesc gazul şi curentul electric şi se găsesc cu greu alimente şi apă potabilă. Unii şi-au abandonat vitele, care pasc acum printre resturile de muniţie vizibile peste tot.

Din septembrie, când Rusia a suferit înfrângeri importante în Ucraina, preşedintele Putin şi-a intensificat eforturile, decretând mobilizarea a sute de mii de rezervişti şi anunţând anexarea oficială a teritoriilor ocupate, iar Kremlinul a ameninţat de mai multe ori că va folosi arme nucleare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel