Olanda va transfera în România până la 18 avioane de vânătoare F-16 pentru pregătirea piloților ucraineni

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16AM al Forțelor Aeriene Regale Olandeze decolează de la Baza Aeriană Leeuwarden, Țările de Jos
Un F-16AM al Forțelor Aeriene Regale Olandeze decolează de la Baza Aeriană Leeuwarden, Țările de Jos

Olanda intenționează să trimită la viitorul centru de pregătire al piloților F-16 din România, între 12 și 18 avioane de vânătoare.

Potrivit agenției de presă ANP, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollengren, a declarat, pe 12.10.2023, că Olanda intenționează să trimită în România, în săptămânile următoare, între 12 și 18 avioane de vânătoare F-16, pentru pregătirea piloților ucraineni.

După cum a precizat Ollengren, procesul de înființare în România a unui centru de pregătire pentru piloții ucraineni progresează într-un ritm foarte bun.

“Sperăm ca, în termen de câteva săptămâni, să avem în România 12 până la 18 aeronave F-16, pentru ca centrul să fie complet operațional”, a menționat ministrul olandez al apărării.

În prezent, Olanda, Danemarca și alte câteva țări occidentale sunt implicate activ în pregătirea piloților ucraineni și, ulterior, intenționează să transfere avioane de vânătoare de tip F-16 în Ucraina.

Olanda are la dispoziție 42 de avioane F-16, care sunt înlocuite treptat cu aeronave moderne de tip F-35. Anterior, oficialii olandezi au anunțat că sunt gata să transfere până la 24 de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina, în timp ce restul aeronavelor vor fi folosite pentru pregătirea piloților.

Primele sale avioane de luptă F-16 ale Olandei vor ajunge în Ucraina în 2024, declara luna trecută ministrul apărării Kajsa Ollongren. Ministrul mai declara că Țările de Jos fac tranziția la F-35, motiv pentru care este în sfârșit capabilă să ofere Ucrainei F-16.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a estimat că primii piloți ucraineni vor fi pregătiți să zboare cu un F-16 cel mai devreme în primăvara anului viitor.

Sursa: tass.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel