Olanda își reduce semnificativ contingentul militar din Slovacia și retrage inclusiv un sistem Patriot

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sisteme Patriot olandeze, transportate pe o șosea din Olanda pentru a fi îmbarcate și transportate în Turia în vederea unui exercițiu militar. Foto: NATO
Sisteme Patriot olandeze, transportate pe o șosea din Olanda pentru a fi îmbarcate și transportate în Turia în vederea unui exercițiu militar. Foto: NATO

Regatul Țărilor de Jos (Olanda), în coordonare cu Slovacia și Germania, își reduce reprezentarea în cadrul Grupului Multinațional de Luptă al NATO din Slovacia, potrivit unui comunicat de presă (10 octombrie) al Ministerului slovac al Apărării.

Restrângerea de efective și tehnică militară vizează inclusiv una dintre bateriile sistemului de apărare antiaeriană Patriot, care era dislocată în localitatea Sliač (în centrul țării, la 230 km de frontiera cu Ucraina – nota autorului). Este o decizie firească bazată pe evaluarea situației de securitate din Republica Slovacă și din regiune, precum și pe introducerea unui număr de alte măsuri care, de la începutul invaziei, au condus la întărirea apărării Slovaciei, se precizează în comunicatul de presă.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, NATO a decis înființarea a patru grupuri de luptă în Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

Grupul de luptă din Slovacia a încheiat operaționalizarea săptămâna trecută, fiind certificat în cadrul  exercițiului tactic STRONG COHESION 2022, la care au participat militari din Cehia, Germania, Slovacia, Slovenia și Statele Unite, potrivit unui comunicat de presă al NATO, din 5 octombrie.

„Avem un acord cu aliații că vor fi aici atâta timp cât va fi nevoie. Am luat o serie de măsuri de securitate, datorită cărora putem reduce numărul de echipamente și, de asemenea, soldații aliați. Mulțumesc Olandei că soldații lor au fost aici într-o perioadă crucială”, a declarat ministrul Apărării  Republicii Slovace, Jaroslav Naď.

Schimbările în compunerea Grupului de luptă multinațional NATO sunt o parte firească a evoluției situației și a sarcinilor atribuite. Plecarea sistemului olandez nu va afecta capacitatea de apărare a Slovaciei. Pe lângă alte mijloace, două baterii germane vor continua să-și îndeplinească sarcinile. În plus, bateria Patriot a forțelor armate americane se află încă pe aeroportul Kuchyňa din districtul Malacky (vestul Slovaciei), potrivit comunicatului de presă.

Dacă situația o impune, sistemul olandez poate fi reinstalat imediat în Slovacia. Soldații olandezi, într-un număr redus, continuă să rămână în Grupul de luptă multinațional NATO din Slovacia în strânsă coordonare cu forțele armate germane și, dacă este necesar,prezența olandeză va fi din nou mărită. Plecarea treptată a echipamentului și personalului olandez, va începe de marți, 11 octombrie 2022, se precizează la finalul anunțului Ministerului slovac al Apărării.

Reducerea efectivelor Regatului Țărilor de Jos în cadrul Grupului Multinațional de Luptă al NATO din Slovacia a fost decisă de mai mult timp în baza unor evaluări ale situației de securitate, dar anunțul a fost făcut pe 10 octombrie.

Se remarcă, totuși, momentul ales pentru informarea publicului. În aceeași zi cu anunțul, Rusia tocmai a lansat al doilea cel mai puternic atac cu rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei, după cel din 24 februarie, punând un mare semn de întrebare privind situația de securitate de la granița estică a Slovaciei.

Rachetele rusești au lovit patru regiuni ucrainene din vestul țării iar, pe 11 octombrie, rușii au lansat un alt atac cu rachete care a lovit din nou în vestul Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel