Olanda evaluează posibilitatea de a transfera sisteme de rachete Patriot în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina ar putea primi mai multe sisteme Patriot, Olanda ar putea foarte bine să se alăture deciziei  Statelor Unite și a Germaniei de a oferi Ucrainei sisteme de rachete sol-aer Patriot, relatează Bloomberg, care citează surse oficiale, potrivit cărora guvernul olandez ar trebui să ia în curând o decizie privind consolidarea Forțelor Armate Ucrainene cu sistemul de rachete antiaeriene Patriot.

Ţările de Jos vor trimite Ucrainei un sistem Patriot de rachete antiaeriene, a transmis marţi agenţia olandeză ANP, citându-l pe premierul Mark Rutte, potrivit Reuters. Rutte se află în prezent la Washington într-o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden.

Una peste alta, un astfel de transfer este foarte posibil, având în vedere că forțele armate olandeze au în serviciu, potrivit celui mai recent bilanț militar, 18 baterii Patriot cu rachete PAC 3 - capabile să intercepteze rachete balistice. Numărul sistemelor Patriot, aflate în dotarea forţelor armate olandeze, indică în mod clar că Ţările de Jos își pot permite cu greu să transfere mai mult de o baterie.

Agenţia olandeză de presă ANP îl citează pe premierul olandez care, într-o discuţie cu Biden în faţa şemineului, a afirmat că ţara să vă participa la o iniţiativă americano-germană de trimitere de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei.

Rutte a menţionat că a discutat mai devreme prin telefon despre această decizie cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cel mai probabil, decizia privind transferul, dacă informațiile Bloomberg se confirmă, va fi anunțată în timpul reuniunii aliaților NATO de la Ramstein, pe 20 ianuarie. De asemenea, este demn de remarcat faptul că toate sisteme Patriot ale armatei olandeze se afla acum pe teritoriul ţării. În special, cel puțin unul dintre ele a fost desfășurat în Slovacia în luna aprilie a anului 2022.

O opțiune logică de rezervă ar putea fi transferul către Ucraina a sistemelor de apărare aeriană NASAMS, care se află, de asemenea, în serviciul forțelor armate ale Olandei, în număr de 6 sisteme.

Iar dacă numărul țărilor care sunt pregătite să sprijine Ucraina cu sisteme Patriot crește, este destul de corect să evaluăm alți potențiali donatori. În același timp, trebuie să înțelegem că lista operatorilor nu este identică cu țările care pot, în teorie, să transfere aceste sisteme de rachete.

De exemplu, este puțin probabil că Grecia să transfere cel puțin una dintre cele 36 de baterii Patriot, deși trebuie remarcat faptul că acestea sunt în versiunea PAC 2. Este puțin probabil că România, care a primit patru baterii abia în 2018, să fie pregătită să facă un astfel de pas. La fel și Suedia care dispune de un număr de trei baterii ale sistemului Patriot.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel